Насловна Поглед Утицајни Албанци који не жале новац за независно Косово*(ВИДЕО)

Утицајни Албанци који не жале новац за независно Косово*(ВИДЕО)

1
ПОДИЈЕЛИ

Aлбански лобисти су активни на Западу, пре свега у Сједињеним Aмеричким Државама, још од деведесетих година прошлог века, када су започели пројекат независног Косова. Што је најбитније, прагматични су (читај – имају довољно новца), па се лако прилагоде како демократској, тако и републиканској администрацији, односно како Клинтоновом и Обамином, тако и Трамповом кабинету.

Међу онима који предњаче у давању милиона долара да успе пројекат независног Косова су Беџет Пацоли, Хари Бајрактари и Фљорин Краснићи.

Најпознатији српској јавности је Беџет Пацоли. Овај милијардер се након што су расписани ванредни парламентарни избори на Косову, помињао као могући нови премијер, а сада се све чешће помиње као шеф дипломатије.

Албанска „црна тројка“

Пре уласка у политику 2006. био је председник и генерални директор Мабетеx Групе, швајцарске грађевинске компаније, која је, између осталог, власник косовског таблоида Лајм, а познат је и као спонзор бројних спортских клубова на Косову.

Пацоли се готово никада није доводио у директну везу са сукобима на Косову, али јесте са финансирањем ОВК, а касније Ослободилачке војске за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

И јавна и „тајна“ политика његов су терен. Он је свуда, на сваком важном месту, на готово свакој фотографији која „бележи“ неки Приштини значајан тренутак.

Према сопственим признањима, посебно је био ангажован на признавању самопроглашеног Косова, а медији пишу да није штедео новац, плаћајући „малим острвским земљама“ да га признају.

Штампа на Малдивима је, на пример, објавила да је њихово признање косовске независности Пацоли платио два милиона долара.

Његови сународници, ако их питате коме је Пацоли ближи – Тачију или Рамушу Харадинају, они ће, кажу, кратко одговорити: Новцу, профиту.

У Србији га углавном доводе у везу са власништвом над ОМВ пумпама, али и због спектакуларног венчања са италијанском певачицом албанског порекла Aном Оксом.

Уз Пацолија, битну улогу на светском политичком небу игра и америчко крило албанских лобиста.

Реч је, најпре, о њујоршком бизнисмену Харију Бајрактарију који се још 2007. године јавно и отворено хвалио да је својим новцем и утицајем лобирао за признавање Косова.

У последње време, бизнисмен који је милионско богатство стекао трговином некретнинама на Источној обали СAД, бавио се питањима демаркатије Косова са „суседима“ и Заједницом српских општина, односно одлагањем њеног формирања, пишу косовски медији.

Други битан играч у СAД је свакако и некадашњи челник партије „Самоопредељење“ Фљорин Краснићи.

Краснићи, који је до богатства дошао тргујући оружјем у СAД, снажно је подржавао борбу за независност Косова, а након што је она практично изборена, вратио се у домовину и окушао срећу у политици. Постао је власник „Kosova Steel Group“, некадашње „Заставине“ фабрике ауто-делова.

У оваквим односима снага, нада за Србију је да је Трамп мултимилијардер, човек кога је јако тешко купити јер поседује све, а поред свега тога, нови председник Aмерике је изузетно тврдоглав и тешко мења мишљење и ставове.

Право „у центар“

Песник Ранко Ђиновић (родом из Метохије, кога су Албанци 1999.г. протерали из Ђаковице и др Александар Ђикић, исто родом из Ђаковице, а који сада живи на Северу Косова и ради као професор на Универзитету Приштини, измештеном у северном делу Косовске Митровице),у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о албанским злочинима над Србима након почетка шиптарске окупације Космета  (00:41:00), и о  изворима албанске мржње према Србима (00:44:30). Послушајте:

*Косово – привремено окупирана јужна српска покрајина

Извор: Србин инфо

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here