Насловна Друштво Усвојен закон: КАП се не може продавати као имовина већ само као...

Усвојен закон: КАП се не може продавати као имовина већ само као предузеће

0
ПОДИЈЕЛИ

kap

Скупштина је данас усвојила Предлог закона о заштити државних интереса у рударско-металуршком сектору посланика Демократског фронта, којим је дефинисан читав модел како се и на који начин може продати Комбинат алуминијума, преноси агенција Мина.

За Закон који је поднијело 20 посланика ДФ-а гласала су 44 посланика, против је било 29, а два уздржана.

Предлагачи су прихватили амандмане Социјалдемократске партије којима је дефинисано да Скупштина има коначну ријеч у продаји КАП-а и који су постал саставни дио предлога закона.

За Закон који је поднијело 20 посланика ДФ-а гласала су 44 посланика, против је било 29, а два уздржана.

Кроз закон се уређује и продаја кроз стечај

Амандманима се дефинише да стечајни судија доноси одлуку о продаји фабрике стратешком инвеститору и закључује уговор о продаји након претходно прибављене сагласности Скупштине, а ако се уговор не закључи онда држава може постати власник уз сагласност парламента.

Законом се додатно уређује поступак продаје кроз стечај, у конкретном случају привредних субјеката у рударско-металуршком сектору.

ДФ је Предлогом дефинисао да се КАП не може продавати као имовина већ искључиво као предузеће, као и да не може било ко да учествује у његовој куповини.

КАП може купити само стратешки инвеститор

Куповина се мора обављати јавно, а исто тако треба да буде и достављање понуда. Понуде треба да садрже одређене услове који подразумијевају да КАП може да купи само стратешки инвеститор, односно фирма која се бави истом индустријом и која има боље референце и резултате и већи обрт него КАП.

Парламент је усвојио и Закон о органској производњи, као и измјене и допуне закона о електронској трговини а  усвојени су и прошлогодишњи извјештаји о стању енергетског сектора Црне Горе и тржишта осигурања.

Зелено свјетло парламента добили су и прошлогодишњи извјештаји о раду Државне комисије за контролу поступка јавних набавки, Савјета за финансијску стабилност, Фонда за заштиту депозита и Инвестиционо развојног фонда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here