Насловна Друштво Усвојен „Тијанин закон“

Усвојен „Тијанин закон“

0
ПОДИЈЕЛИ

Потрагу за несталим лицима полиција ће почети без одлагања по пријави нестанка, утврђено је изменама Закона о полицији које је данас усвојила Скупштина Србије, а које ће ступити на снагу наредног дана од објављивања у „Службеном гласнику“.

skupstina-srbije(1)

Предвиђено је да је полиција дужна да убудуће, у случајевима нестанка лица, без одлагања користи расположиве мере и радње, по пријави нестанка, што би требало да обезбеди ефикасност полицијских истрага отмица и нестанка малолетника, у складу са у јавности познатим „Тијаниним законом“.

Измене Закона о полицији, за које је гласало 183 посланика, док је један био против, требало би да доприносу правној сигурности јер омогућавају ефикаснију организацију МУП и  поступање у случајевима  пријаве нестака лица, као и хитно реаговање  у ситуацијама повећаног ризика.

Прецизиране су и процедуре за ангажовање специјалних и посебних јединица, поступање полиције у стању повећаног ризика, које захтева делимичну или пуну приправност полицијских службеника на делу Србије.

Предвиђено је да министар, на предлог директора полиције, у таквим ситуацијама и догадајима налаже извршавање задатака прилагођених насталим потребама.

Специјалне јединице ПТЈ и САЈ биће спојене у нову специјалну јединицу полиције која ће задржати назив САЈ, а у којој ће се наћи најбољи који прођу психофизичке провере, а јасно је дефинисано које су то специјалне и посебне јединице, и услови за њихово ангажовање.

Посебне јединице полиције су Жандармерија, Јединица за обезбеђење личности и објеката и Хеликоптерска јединица, а у Полицијској управи за Београд – Полицијска бригада.

Измене закона предвиђају стварање сектора за људске ресурсе и за стратешко планирање, међународну сарадњу и европске интеграције с обзиром на обавезе из поглавља 24 у преговорима са ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here