Насловна Друштво Усвојен ПУП: Нема градње на Валданосу и Солани

Усвојен ПУП: Нема градње на Валданосу и Солани

0
ПОДИЈЕЛИ

Скупштина општине Улицњ усвојила је приједлог Просторно Урбанистичког Плана који је припремио Центар за Архитектуру и Урбанизам.

Овај документ доноси двије значајне вијести које се односе на Солану и Валданос.

„Документ којем су одборници потврдили сагласност предвиђа посебну врсту заштите Маслинаде Валданос, гдје је у потпуности забрањена било која врста изградње и ревитализација и валоризација тог насеља у спортске и рекреативне сврхе, учинећи корак напријед у процесу повраћаја Маслинаде Валданос“, наводи се у саопштењу за јавности СО Улцињ.

Осим Валданоса, посебан третман планиран је за Солану.

На којој је такође забрањена изградња туристичких или стамбених јединица, постављајући услове за ревитализацију производње соли и валоризацију те територије као пјешачке рекреативне зоне и развој орнитолошког туризма. Осим наведеног, ПУП предвиђа заштиту Солане као парк и споменик природе и увршћење у РАМСАР заштићена подручја чиме су постигнути заједнички циљеви Општине Улцињ, међународне заједнице и невладиног сектора за заштиту Солане“, објашњено је у саопштењу.

Још једна новина ПУП-а је планирање брзе саобраћајнице од четири коловозне траке у насељу Штој и мост преко ријеке Бојане који ће повезати Црну Гору са Републиком Албанијом и омогућити додатну валоризацију града као дестинације елитног туризма имајући у виду да се у насељу велике плаже планира изградња туристичких комплекса виших категорија.

„Усвајање ПУП-а представља додатни подстицај за рад у локалне управе јер усвајање овог документа представља скидање блокаде у процесу доношења детаљних урбанистичких планова за градска насеља, корак који ће у следећем периоду стани на путу дивљој и нелегалној градњи објеката у територији Општине Улцињ“, поручују из градске власти.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here