Насловна Политика Уставни суд укинуо пресуду Санадеру

Уставни суд укинуо пресуду Санадеру

0
ПОДИЈЕЛИ

Уставни суд Хрватске укинуо је правоснажну пресуду којом је бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен на једиствену казну затвора од 10 година.

ivo sanader

Он је осуђен у случајевима „Хyпо“ и „Ина-МОЛ“, а информацију о укидању пресуде објавио је портал загребачког Јутарњег листа.

Позивајући се незваничне информације из два извора, од којих је један из Уставног суда, лист наводи да је седница поводом уставне тужбе некадашњег премијера Хрватске одржана у уторак.

Није познато да ли је та одлука донета једногласно и које ће бити њене конкретне последице, пише загребачки дневник и додаје да је извесно да ће суђење Санадеру у овом предмету бити поновљено.

Усвајање уставне тужбе, практично значи да је правоснажна пресуда Санадеру укинута, прецизира се.

Нису познати разлози укидања, односно за која је Санадерова уставна права Уставни суд закључио да су му била прекршена током кривичног поступка.

Против Санадера је у децембру 2011. подигнута оптужница која га је теретила да је за десет милиона евра мита с председником Управе МОЛ-а Золтом Хернадијем договорио измену деоничарског уговора Ине и МОЛ-а по којем је управљачка права у Ини предао МОЛ-у.

Ова је оптужница спојена с ранијом за ратно профитерство којом је Санадер био отужен даје као заменик министра спољних послова током рата 90-их године од Хипо банке узео провизију од 3,6 милиона куна.

Санадер је за та два кривична дела осуђен на јединствену казну затвора од 10 година и њу је прошле године потврдио Врховни суд.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here