Насловна Друштво Усташки крвави пир на Пагу и Велебиту – злочин који не блиједи

Усташки крвави пир на Пагу и Велебиту – злочин који не блиједи

7
ПОДИЈЕЛИ

У ноћи између 14. и 15. августа 1941. године, уочи католичког празника Велике Госпе, усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша. На Пагу је побијено најмање 791, а на Велебиту 1.500 жртава.

„Згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених заточеника, италијанске окупационе снаге су од Независне Државе Хрватске преузеле цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора смрти“, каже за Срну предсједник Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић.

Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније.

„Желећи да униште трагове злочина и побију остатак заточеника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале заточенике, мушкарце жене и дјецу“, подсјећа Басташић.

Он каже да су усташки злочинци ујутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пијани и крвавих униформи, прикључили процесији која се кретала улицама Пага и завршила у католичкој цркви у центру града.

„Готово у исто вријеме, усташе су у логору Јадовно, на Велебиту, митраљезима стријељале 1.500 преосталих заточеника и затрпале их у јаме ископане у самом логору“, наводи Басташић.

Он додаје да су италијански војни санитарци на мјесту злочина на Пагу ексхумирали и спалили 791, како су забиљежили, „свјеже закопани леш“. Међу овим жртвама било је 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете. Њихов пепео затрпан је у пашком камењару.

Данас на острву Пагу, на мјесту некадашњег логора, нема споменика који би подсјећао на стравичну судбину најмање 8.020 људи, недужних жртава – Срба и Јевреја, побијених у љето 1941. године.

Спомен-плоча у ували Слана, обновљена 2010. године, разбијена је након два дана, исту судбину доживила је 19 дана, након поновног постављања 29. јула 2013. године.

На мјесту логора Јадовно у протеклом рату порушено је спомен-обиљежје, а тијела жртава и даље леже неексхумирана. Потомци жртава су 2012. године на мјесту некадашњег логора поставили и освештали Часни крст.

Извор: Искра, РТРС, Срна

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Nemojte ih kritikovati ,to su „naša braća krišćani“Puno naših vladika je papu jovana u vatikanu prvo klekla pa poljubili njegovu krvavu ruku.

 2. 0
  0

  Најгоре је што се Хрвати не кају за злодјела, а нису ни кажњени. И дан данас предизборне кампање им почивају на Србомржњи. Иста болест као код ових нација насталих генетском модификацијом 1945 и мало после.

 3. 0
  0

  КРВАВЕ УСТАШЕ СЕ ВЕСЕЛЕ ПОСЛЕ КЛАЊА СРБА: Ово је најболеснија слика из Другог светског рата

 4. 0
  0

  Bog će svakome suditi prema njegovim (ne)djelima! Za mene su od ovih koljača mnogo gori oni koji ih duhovno podržavaju i ubjeđuju ih da će ubijajući ljude „zaslužiti Raj“! Kao moralni podstrekači ovakvih zločina oni su i pred Bogom mnogo više krivi od ovih nesrećnika sa kamom u ruci!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here