Насловна Друштво Усташе у центру Загреба провоцирају на Бадњи дан: „Губи се у свој...

Усташе у центру Загреба провоцирају на Бадњи дан: „Губи се у свој четнички брлог“

5
ПОДИЈЕЛИ

Тзв. Хрватска православна црква – усташка организација из четрдесетих година прошлог вијека и Пројект Велебит, који позива Хрвате на „самоорганизовање јер се Срби наоружавају“, одржали су данас „литургијски обред“ на загребачком Цвјетном тргу, пренио је Index.hr.

Како јавља овај медиј, од катедрале Српске Православне Цркве (СПЦ) у Загребу их је дијелило само десетак метара. Скуп је осигуравало десетак интервентних полицајаца, а међу присутнима је био и бивши министар бранитеља Мијо Црноја.

Тзв. јавни обред „поводом благдана Богојављења“ најављен је јуче након што је предсједник Српског народног вијећа и заступник Срба у хрватском сабору Милорад Пупавац њихово окупљање оцијенио као провокацију и пријетњу, те изразио наду да ће надлежни учинити све да православни вјерници без провокација и покушаја застрашивање прославе Бадњи дан.

indeks-hr

Тзв. Хрватска православна црква – усташка творевина из НДХ

Како преноси Index.hr, из Пројекта Велебит су на њиховој интернет страници казали како је ово „први јавни обред Хрватске православне цркве у центру Загребу након 72 године“ те су позвали хришћане на оно што су назвали „јединствени тренутак повратка хрватског православља тамо гдје му је и повијесно мјесто, у средиште хрватске метрополе“.

„Мјесто на које они желе вратити ‘хрватско православље’ је дакле Саборна црква СПЦ-а коју су усташке власти преотеле након што је по успостави НДХ законски забрањена употреба назива ‘српско-православна вјера’, извршен опћи прогон православног свећенства и запљена цјелокупне црквене имовине,“ наводи Index.hr и појашњава:

„Када се Павелић 1942. године, због неуспјеха политике форсираног покатоличења, одлучио на оснивање властите, Хрватске православне цркве, управо је у отетој Саборној цркви као загребачки митрополит био устоличен руски избјеглица Гермоген, који се ставио на располагање његовом режиму.“

Кад је пропала Павелићева држава Гермоген је осуђен на смрт и ХПЦ је престала постојати, но идеја о његовој обнови оживјела је 1990-их у проусташким круговима, а највише ју је гурао Иво Матановић, оснивач задарске Удруге хрватских православних вјерника, наводи овај медиј.

Јурић: Доста је да се морамо правдати јесмо ли усташе!

Марко Јурич, домаћин усташког славља и представник пројекта Велебит, затражио је од Хрватске да региструје  Хрватску православну цркву, а потом и да им нађу просторе гдје ће се одржавати литургијски обреди. У противном, каже Јурич, редовито ће овакве акције одржавати на отвореним јавним површинама.

„Зашто Хрватска занемарује више од 16.000 Хрвата који су се изјаснили као православци? Можда зашто што они не пјевају четничке пјесме?!“, изјавио је данас Јурич. Он је критиковао хрватске политичаре што су ћутали док је Владимир Божовић, изасланик Александра Вучића, како је навео, пријетио Хрватској.

„Требали су му (Божовићу) рећи губи се тамо у свој четнички брлог у Београд одакле си и дошао,“ истиче Јурич и нагласио:

„Доста је подаништва. Доста је клањања. Доста је да се сваки дан морамо некоме оправдавати јесмо ли усташе или нисмо,“ рекао је Јурич и зарадио овације окупљених, наводи Индекс.хр.

„Таквима којима то треба говорити требамо јасно рећи: Господо, од******!,“ казао је Јурич и поручио:

Нећемо се више повлачити и задња порука је – крећемо у напад!“

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ово је баш добро.Ова секта код над је продужена рука усташке цркве.Ове која пријети овако.И таман би ред био да се једном ко људи са нељудима разрачунамо.Па ко шта понесе и коме бог шта одреди.

 2. 0
  0

  „Губи се у свој четнички брлог“

  A iz kog ste brloga vi izasli? Pogledajte im sliku. Kao iz „Walking Dead“ serije.

 3. 0
  0

  Ma sa kime da se razracunavas ,zar ne vidis da svaki drugi nosi pampers pelene,a ima ih kao Mirasevace svih zajedno ni tamo ni ovamo stotinu

 4. 0
  0

  ХОРДА

  Ми нисмо познали вас по заставама,
  Ни ваше хероје „од лавова љуће”
  Све на коленима вукли сте се к нама
  Носећ мач убице и луч паликуће.

  Без буктиња иде та војска што ћути,
  Пожар села светли за маршеве горде…
  Ваше громке химне не чуше нам пути:
  Немо убијају децу старе хорде.

  Поломисте више колевки, о срама!
  Него херојима отвористе рака,
  Подависте више њих у постељама,
  Него што сте у крв срушили јунака.

  Узели сте очи фрескама са свода,
  Главе киповима хероја из бајке;
  Спржили сте семе у страху од плода,
  И реч убијали убијајућ мајке!

  Пресити се земља од крвавог вала,
  Али вам победа не осветли лице;
  Јер ловор не ниче с буњишта и кала,
  Он је за хероје, а не за убице!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here