Насловна Друштво УССЦГ најавила протест против Владиних мјера

УССЦГ најавила протест против Владиних мјера

2
ПОДИЈЕЛИ

Представници Уније слободних синдиката (УССЦГ) најавили су организацију протеста због Владиних мјера економске политике, које су, како тврде из те радничке асоцијације, противне интересима грађана и запослених.

Генерални секретар УССЦГ, Срђа Кековић, казао је да су представници те организације данас имали неуспјели састанак са премијером Душком Марковићем, на којем су покушали да га убиједе да Влада повуче мјере економске политике које је усвојила у недјељу заједно са Предлогом буџетом за наредну годину.

“Премијер нам је рекао да Влада не може да одустане од тих мјера, али да је он спреман да разговара око неких детаља. Понудио нам је разговор са његовим сарадницима, односно министрима ових дана. Вјероватно ће до тог састанка доћи у понедјељак, али искрено сматрамо да веома тешко и након тог разговора може доћи до конкретних помака”, саопштио је Кековић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да ће УССЦГ зато организовати протест, али да ће тачан датум најавити у наредна два дана.

“На тај начин желимо да тестирамо грађане и наше чланове да ли они заиста сматрају да је наш однос према предлогу Владиних мјера прави. Ако буду сматрали да јесте, тога дана ће доћи и дати нам подршку. Ако грађани мисле да смо у праву неће нас подржати из топлог дома него ће доћи тог дана на улицу да апелују на промјену мјера”, поручио је Кековић.

Он је саопштио да ће Влада, ако грађани изађу на протесте, промијентии мјере или ће УССЦГ, ако их Скупштина усвоји, тражити оставке.

“Потребно је међутим да дођу грађани. У случају да не дођу, Влада има пуно право да каже да су мјере исправне”, рекао је Кековић.

Он је казао да им је Марковић рекао да Влада неће одустати од најављених мјера економске политике везано за смањење јавног дуга и санирање дефицита у буџету.

“Са друге стране, ми не можемо да одустанемо од одбране грађана које ће те мјере да оптерете”, додао је Кековић.

Према његовим ријечима, дефицит у буџету је креиран због инертног и непрофесионалног рада институција система.

“Рекли смо премијеру да је крајње вријеме да се економска политика Владе промијени и да се у центар ставе интереси запослених и грађана. Дошло је вријеме да се коначно на једнак начин оптерети капитал и богати, а да се опорезује луксуз”, сматра Кековић.

Замјеник генеалног секретара, Звонко Павићевић, казао је да Владине мјере нијесу прихватљиве за запослене и грађане.

Он сматра да сав терет лоших економских политика не смије да падне на леђа најсиромашнијих, посебно оних који се финансирају из буџета.

“Ове мјере Владе се односе на то да ће плате у наредне двије године бити замрнуте на нивоу децембра ове године. То значи да неће бити повећања на основу минулог рада”, додао је Павићевић.

Он је рекао да Влада не може поништити нешто што је потписала, а то су општи грански колективни уговори.

“Указали смо и на то да је неприхватљиво да у Црној Гори нема социјалног дијалога, јер се Влада прије него што је донијела мјере, није консултовала са социјалним партнерима. Премијер то правдао временским оквирима”, навео је Павићевић.

Он сматра да ће Владине мјере највише осјетити они са нижим примањима.

“Нема најава од премијера да ће од мјера одустати, али нијесмо оптимисти и да ће се наћи додирне тачке на састанку са министрима”, оцијенио је Павићевић.

Члан најужег руководства УССЦГ, Ненад Чобељић, саопштио је да су у УССЦГ инсистирали на томе да се мјере одложе, а да приходне мјере буду приоритет.

“У мјерама Владе се наводи да нема значајног смањења социјланих давања. Та незначајна смањења износе 48 ЕУР, односно 72 ЕУР. Поставља се питање коме су она незначајна, односно да ли су значајна онима који ће остати без њих”, рекао је Чобељић.

Члан најужег руководства УССЦГ, Лидија Пејовић, рекла је да је једна од Владиних мјера и смањење накнада за мајке са троје и више дјеце.

“У разговору са премијером смо указали на то да су жене, које су најрањивија категорија на коју ће се преломити пуњење буџета, јако огорчене и већ имамо довољно наговјештаја да ће изаћи на протесте”, казала је Пејовић.

Она је додала да су из Владе најавили и да се доводи у питање одрживост односно уставност закона којим се мајкама гарантује то право.

 

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Bas da vidim kolko ce hrabtih crnogorki i crnogoraca izaci evo sad vam cetnici i srbi ne smetaju no vi gradjanska crna.gora izadjite moja prognoza je dvesta ih nece izaci jet oni cuvaju drzavu radijatoru milu i njihovoj bratiji zbog toga i rad sprovodi ove mjere jer.to zna

 2. 0
  0

  Koji vam premijer rekao!?
  Pravi ili lazni?
  … E, ako im vi glave ne dodjete, obojici ne dodjete, nece niko!
  Jednako lazni, kao i lazni premijer.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here