Насловна Друштво Условне казне за паљење Амбасаде САД, тројица ослобођена

Условне казне за паљење Амбасаде САД, тројица ослобођена

1
ПОДИЈЕЛИ

Виши суд у Београду осудио је на условне казне затвора од по пет и шест месеци четворицу оптужених за паљење америчке амбасаде, 2008. године у Београду.

Одлуком суда тројица оптужених ослобођени су оптужби.

Казне се неће извршити уколико осуђени не изврше ново кривично дело у року провере од две године.

За кривично дело „тешко дело против опште сигурности“ на по шест месеци затвора с роком провере од две године условно су осуђени је Дејан Вучковић, Драган Маринков и Марко Новитовић,док је Милан Томас добио пет месеци затвора са истим роком провере од две године.

Ђорђе Томин, Никола Косановић и Филип Бацковић су ослобођени оптужби због недостатка доказа да су извршили кривично дело.

Осуђени су проглашени кривим јер су гађали каменицама амбасаду САД са више НН лица, разбили прозоре на згради у коју су после убачене бакље, услед чега је дошло до пожара, навео је суд у образложењу пресуде.

Они ће сносити трошкове поступка, док ће трошкови ослобођених пасти на терет буџета.

Штета на амбасади САД износи укупно око 900.000 долара али амбасада није тражила одштету.

То је друга првостепена пресуда, пошто је прву пресуду прошле јесени укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

И на ову пресуду тужилаштво и одбрана имају право да се жале Апелационом суду, који треба да донесе правоснажну одлуку.

И прво укинутом пресудом оптуженима су биле изречене казне од шест до 10 месеци затвора, док је за неколико оптужених Апелациони суд потврдио казне због насилничког понашања.

Они су осуђени јер су испред старе зграде амбасаде Сједињених Америцких Држава у улици Кнеза Милоша „опште опасном радњом изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима“.

Након митинга испред Скупштине Србије „Косово је Србија“, око 18:30 сати организовано дошли до америчке амбасаде и гадали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у којем је погинуо Новосаданин Зоран Вујовић.

Амбасада САД у овом поступку није тражила одштету, као ни породица Вујовића, који је изгорео у пожару у амбасади.

Што се тиче полицијске одговорности за пропусте у обезбеђењу током и после митинга „Косово је Србија“, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је у мају ове године оптужницу против пет полицијских службеник које терети за кривична дела тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

Оптужница је прослеђена суду 8. маја и још није потврђена, односно њено преиспитивање је у току.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Аман каква глупост,спалили зграду коју су одузели незаконито Протићу,а онда незаконито отели Косово и незаконито нас бомбардовали..па незаконито отели њиве Срба да изграде Бондстил…и онда гањају дјецу што спалише амбасаду империје! То само показује колико циједе комарца и прождитру камилу Јудеомасони..Могу да нам узму све,а кад треба 2 динара да нам опросте неће! Фуј!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here