Насловна Мозаик Ускоро први роман о Гвозденом пуку – цјелокупно издање дијелиће се бесплатно

Ускоро први роман о Гвозденом пуку – цјелокупно издање дијелиће се бесплатно

3
ПОДИЈЕЛИ

Први роман о Гвозденом пуку, саткан од аутентичне грађе из архива, библиотека, приватних збирки, ратних дневника и мемоара тих славних јунака, ускоро ће угледати светлост дана и делиће се бесплатно.

Ова прича о најчувенијој јединици у историји српске војске настала је уз велику помоћ бројних институција, а још више добрих људи. А већ сада, чак и пре него што се одштампа, на сајту књиге (www.gvozdenipuk.rs) доступно је првих 150 страница, од око 420 колико роман има.

Тираж, а тиме и начини дистрибуције, биће познати до краја јануара, до када ће се прикупљати средства. А потом, штампа и бесплатно дељење.

Иначе, Гвоздени пук је јединица мобилисана у Топличком крају од 1912. до 1918. која је остварила невероватне подвиге борећи се у два балканска и једном светском рату. Из Прокупља је кренуло око 4.500 младића, а њих 255 је за чудесна држања добило највеће одликовање, Карађорђеву звезду са мачевима. У пуку је било и 566 војника одликованих Златном, те 426 Сребрном медаљом за храброст. Ово је књига о њима. Њиховим подвизима. Њиховом начину живота. Разговорима. Размишљањима. А заправо, ово је књига о свима нама.

(Извор: „Историја Срба“, страница на Фејсбуку)

ПОДИЈЕЛИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Puno je Krivokapica odselilo u Toplicki i Jablanicki srez prije prvog sveckog rata , tako da su mnogi od njih ucestvovalo u istom.Pop Mato Stojanov Krivokapic je poginuo 1914 god. kao pukovski svjestenik Gvozdenog puka na Mackovom kamenu gdje mu se i grob tamo nalazi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here