Насловна Политика УРА: Зауставите дивљу градњу у Блоку V и заштите јавну површину

УРА: Зауставите дивљу градњу у Блоку V и заштите јавну површину

0

Након што су на зеленој површини између два солитера у Блоку V, недалеко од Дома здравља и вртића, током викенда изливени бетонски темељи новог „монтажног“ објекта, оштро су реаговали у подгоричком одбору Грађанског покрета УРА.

Они указују да на наведеној зеленој површини није планирано постављање било каквог објекта привременог карактера, па позивају Секретаријат за комуналне послове, Комуналну полицију и инспекцију, да без одлагања зауставе наведене незаконите радње и сачувају јавну површину.

„Планом постављања привремених објеката, који је Скупштина Главног града усвојила почетком јула, на наведеној зеленој површини нису предвиђени затворени или отворени угоститељски објекти, нити било какви други објекти привременог или трајног карактера. Због тога је јасно да је ријеч о нелегалној, односно – дивљој градњи, која може резултирати трајним нарушавањем наведене зелене површине. Иако смо свјесни да градску управу много више интересује профит, него ли очување имовине града, позивамо их да без одлагања испоштују закон и обуставе наведене радове“, указали су у Грађанском покрету УРА.

УРА је указала да је наведеним Планом, градска управа омогућила постављање монтажног објекта на зеленој површини преко пута солитера, шта је „ван оквира здраве логике и шта је такође неопходно мијењати у што краћем року“.

„Зелене површине се не могу и не смију посматрати као ‘неизграђено’ земљиште. Оне су заједнички простор свих грађана, па је потребно улагати у њихово додатно опремање и одржавање, као и у постављање клупа, игралишта за дјецу и других садржаја, а не у њихово додатно уништавање, постављањем киоска и угоститељских објеката“, указали су у подгоричком одбору покрета УРА.

УРА је почетком јула грађанима представила свој „План за Блок V и VI“, који је обухватио читав низ мјера које би могле побољшати живот станара тих подгоричких квартова. На јавној трибини коју је УРА тада организовала, преко 200 грађана Блока V је подигло глас против изградње солитера „Миленијум“, од чије изградње је градска управа убрзо и одустала. У том покрету вјерују да је Блок V урбанистички заокружена цјелина, коју „не смијемо нарушавати дивљом градњом или дивљим плановима, доношеним у корист привилегованих тајкуна и њихових грађевинских компанија“.

„Кроз симбиозу политичких елита и крупног капитала, простор у Подгорици се експлоатише без било какве стратегије и немилосрдно бетонира. У центру урбаног планирања мора бити грађанин – као корисник простора, а не интерес инвеститора и крупни капитал“, указали су у подгоричком одбору Грађанског покрета УРА.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here