Насловна Друштво УРА: Власт тјера омладину из Црне Горе

УРА: Власт тјера омладину из Црне Горе

0
ПОДИЈЕЛИ

Потези владајућих партија довели су до поражавајуће чињенице да велики број младих не види перспективу у својој земљи, која клеца и под гломазном администрацијом. Умјесто смањивања бирократије, само за последњих годину и по је у административном апарату државе и општина запослено скоро 2000 људи, казао је Милета Радованић из Грађанског покрета Уједињена реформска акција (УРА)

URA, Radovanic

Владајућа коалиција не жели искрено да систем образовања прилагоди потребама тржишта рада, нити да заустави погубну политику запошљавања на основу партијских књижица зато што знају да би то било опасно за њихов опстанак на власти.

„Уколико би образовни систем и политику запошљавања прилагодили реалним потребама и стварним успјесима свршених студената, онда владајућа гарнитура не би имала толико ефективне механизме за утјеривање страха и условљавања, а то би, у крајњој линији значило губитак власти на коју су се навикли и чега се неизмјерно боје. Апелујем на младе људе да указујемо на све неправде у процесу запослења, да се побунимо против намјештених конкурса, да улажемо жалбе, користимо медије и све друге механизме како би показали да се не бојимо већ да смо кренули да се боримо и тражимо оно што нам припада“ додао је Радованић.

Он је рекао да је шанса малог друштва као што је црногорско јесте образовање. Оно мора бити покретачка снага развоја и напретка.

„Проблем Црне Горе није у недостатку капацитета, што је чест изговор када се говори о процесу европских интеграција, већ у великом броју високошколаца који на бироу чекају запослење док партијски подобни кадрови врло лако долазе до посла и на крају немају довољно знања и вјештина да одговоре потребама нашег друштва „ рекао је он.

Црној Гори је неопходна објективна анализу тржишта рада и образовања која би за циљ имала прави увид у стање и јасно указала на даље кораке које је потребно предузети како би млади људи могли свој живот формирати овдје, напредовати и помагати развитку друштва.

„Овим приступом би се на један свеобухватан начин уочили недостаци и празнине тамо гдје постоје, растеритили они факултети који не могу да одговоре потребама тржишта рада, смањила хиперпродукција кадрова и политика запошљавања се базирала на стварним дипломама и радним биографијама“ закључио је Радованић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here