Насловна Друштво УРА Влади: Енергетски сектор не може бити ваш породични бизнис

УРА Влади: Енергетски сектор не може бити ваш породични бизнис

0
ПОДИЈЕЛИ

Умјесто праведније социјалне и енергетске политике, те смањивања израженог јаза између владајућих елита и жртава ДПС-овог економског модела, држава узима од грађана додатних шест милиона еура годишње, како би „стимулисала“ пословање пријатеља и родбине бившег премијера Ђукановића, казао је функционер покрета УРА Лука Ракчевић.

Министарство економије је за 3,5 пута повећало накнаду за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије и високоефикасне когенерације, са 0.129 центи за киловат сат (кWх) на 0.473 цента, док иза малих електрана већином стоје особе блиско повезане са влашћу, навео је фунционер УРА.

„Упркос чињеници да грађани не могу плаћати ни сопствене рачуне и да дугују преко 132 милиона еура за електричну енергију, а да је Црна Гора још 2014. године дебело превазишла национални циљ од 33% удјела производње електричне енергије из обновљивих извора, те да тај проценат данас износи 42.6%, Влада показује невјероватан степен дрскости додатним подизањем накнаде на рачуну за струју, којим узима од грађана а поклања својим пријатељима и финансијерима. Такво дјеловање је, за Грађански покрет УРА, потпуно неприхватљиво“, истакао је Ракчевић.

Ракчевић указује да док ЕУ реформише свој модел плаћања подстицаја за производњу електричне енергије из обновљивих извора, на начин да се субвенције плаћају онима који буду тражили најмање подстицаја за производњу, Црна Гора по два основа, из државног буџета и преко рачуна за струју, субвенционише ту ионако прескупу производњу.
„Током претходне године, власници малих електрана су, по овом основу, добили 2.3 милиона еура грађана Црне Горе, док би ове године, са будућом вјетроелектраном, требали да добију читавих 8.2 милиона еура“, закључио је Ракчевић.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here