Насловна Политика УРА: Солана није ни економски ни еколошки, већ политички проблем

УРА: Солана није ни економски ни еколошки, већ политички проблем

0
ПОДИЈЕЛИ

Солана није ни економски ни еколошки већ политички проблем! Једини логичан начин помоћу којег је овај проблем јесте политичка воља, која очигледно годинама недостаје. Само смјена потрошене гарнитуре политичара који су је уништитили, девастирали и опељешили, може кристалисати вољу која може да покрене производњу и очува Солану. Таква Солана би запошљавала на стотине раднике и била би профитабилна, а задовољавала би све еко стандарде. Ваљда нам је довољна лекција из Албаније (Валоне) гдје слична Солана ради и производи успјешно деценијама, или из Словеније гдје је годишњи профит солане два милиона еура, са капацитетом пет пута мањим од наше улцињске солане. Дакле, ствар је воље и знања, а не похлепе и полтронства, наводи предсједник одбора УРА Улцињ Омер Бајрактари у саопштењу за медије.

„Солана најтипичнији примјер небриге за интересе и развој једне општине, не од непријатеља него од нас самих и сигуран сам да смо у овој ‘дисциплини’ немара и бахатости шампиони Европе,“ наводи Бајрактари.

Грађански покрет УРА сматра да се на терену односно у јавности могу препознати двије најзаступљеније демагошке тезе.

„Једна која се шири из Министарства одрживог развоја и туризма и Националних паркова, како они раде све на очувању Солане и на покретању производње. У ту причу више ни мала дјеца не вјерују јер свака вијест о некаквим улагањима у Солани више личи на неку ироничну причу него на нешто конкретно. Стање у Солани их демантује, јер она ‘сигурним кораком’ умире, уз њихово аминовање и са све печатом државне власти,“ казао је предсједник одбора УРА Улцињ и додао:

„Други талас демагогије се шири из велике локалне коалиције у Улцињу. Они нам стално понављају како су ‘спасили’ Солану и да им на томе треба захвалити. Само из овакве неодговорне, инсталиране и неспособне власти се може чути тако нешто. Зато и носе епитет најгоре локалне власти у историји Улциња, јер их највећи и најуникатнији ресурс општине, уопште и не интересује. За њих је довољно што су је декларативно ‘спасили’, а сада ваљда може сигурним кораком да умире.“

Он је подсјетио да студија заштите Солане и акт о проглашењу Солане спомеником природе стоје у фиокама Општине и Министараства и то од инсталирања власти прије двије године откад смо почели ходати „сигурним кораком“. УРА тврди да су Студија и Акт о проглашењу Солане спомеником природе прошле све процедуре и спремне су да буду усвојене у локалном парламенту.

„Акт о проглашењу предвиђа да Соланом управља Општина Улцињ односно предузеће или орган коју би она овластила или основала за управљање тим простором. То је најбоља опција за Солану коју су чак били спремни и из KFW банке да подрже и помажу у обнављању инфраструктуре, не кредитима него милионским донацијама,“ истиче Бајрактари и наглашава:

„Све то је зауставила нова локална и државна власт и тако ‘спасила’ Солану. Да ли ће тај простор и опстати то је више него под великим знаком питања?! Издвајања из Националних паркова од 380 хиљада евра само за ову годину су дупло мање него што је Еурофонд платио контролни пакет акција цијеле Солане (око 800 хиљада евра) и онда је уништио.

Паметноме доста, то само Влада и Општина не желе да ‘разумију’ због корупције у којој су се уплеле.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here