Насловна Друштво УРА Пљевља: Надлежни органи ништа не раде да ублаже тешке услове за...

УРА Пљевља: Надлежни органи ништа не раде да ублаже тешке услове за живот

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједница Општинског одбора УРА Пљевља Маида Зилић Делић казала је да надлежни органи у овом граду, као ни они на републичком нивоу, ништа не раде да ублаже тешке услове за живот, а еколошка, здравствена и социјална ситуација је сваким даном све гора.

„Локално руководство више брине да се не замјери својим подгоричким господарима што показују небригом за здравље властитих грађана, посебно дјеце. Због њихове бојазни да не изгубе удобне фотеље и добра примања највише испаштају дјеца Пљеваља која и у ванредним еколошким околностима редовно иду у вртиће и школе иако је свима јасно колики је то ризик за њихово здравље. Општинска канцеларија за заштиту животне средине умјесто свакодневног обавјештавања грађана кад не треба да излазе из својих домова без пријеке потребе у вријеме највећег загађења у ваздуху упорно ћути. Колико локална управа брине о својим грађанима показује чињеница да и у вријеме вишемјесечног престанка снабдијевања грађана водом за пиће не обезбјеђује цистијерне са питком водом, већ су грађани препуштени сами себи док рачуни за воду остају и даље папрено високи. Ћуте и здравствени радници у Пљевљима. Ћути и Институт за јавно здравље Црне Горе јер на прагу 2017. године избјегава да објави Статистичке годишњаке о стању здравља грађана за 2014, 2015. и 2016. годину иако је свима јасно да се здравствено стање грађана алармантно погоршава“, казала је Зилић Делић.

Она је додала да нема ни ванредне сједнице локалног парламента на коме би се усагласиле мјере које би побољшале животне услове у граду.

„Истовремено челници локалне управе и даље покушавају да оправдају лош учинак краткорочних Владиних мјера иако алармантна еколошка ситуација у граду показује њихову немоћ да помогну властитим грађанима. Уз то сасвим је јасно да је изградња другог блока и топлификација града све даље од реализације. Своју немоћ општинско руководство исказује и кроз неуспјелу политику запошљавања грађана јер је незапосленост у Пљевљима знатно изнад републичког просјека. Као одговор на такво стање у граду је и даље веома евиденто исељавање младих људи. Еколошке организације у Црној Гори и трећу годину, крајем децембра, организују Еколошки протест у Пљевљима. Крајње је вријеме да сви субјекти у граду спријече даље умирање Пљеваља и хитним мјерама спријече еколошки, здравствени и социјални злочин према властитим грађанима.“

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here