Насловна Политика УРА: Плагијатори иду у амбасадоре и преписују курикулуме, а лопови на слободи

УРА: Плагијатори иду у амбасадоре и преписују курикулуме, а лопови на слободи

0
ПОДИЈЕЛИ

Потпредсједница Грађанског покрета УРА, Суада Зороњић истакла је да је УРА више пута упозоравала да је реформа образовања дуг процес који треба да тече постепено и континуирано, почевши са имплементацијом наставних програма од првог циклуса па надаље. Она је подсјетила и да су у покрету УРА указали на то да ресорно министарство овом реформом није направило никакав историјски искорак којем су се дичили, убјеђујући и себе и друге у то, већ да су деградирали образовни систем до те мјере да штету трпи читава Црна Гора.

„На стубу срама због овако неозбиљне реформе образовања данас се налази читаво црногорско друштво. Плагијаторство је постало свакодневна појава, са министарком за науку чији је докторски рад плагијат па завршивши са овим случајем. Плагијатори пролазе некажњено, не осјећају ни трунку одговорности према грађанима Црне Горе, напротив, бивају и награђени“, истиче Зороњић.

Зороњић скреће пажњу на почетак школске године и на ситуацију у којој је наставни кадар неприпремљен за извођење плагијаторског програма а и на то да је такав програм писан за хрватску праксу и да ће тешко бити имплементиран у црногорским учионицама.

Она каже да су понуђени програми који су били на сајту, повучени и то због, како су објаснили из Министарства просвјете и Завода за школство, отклањања техничких и лексичких недостатака.

Тако ниско вријеђање здравог разума својствено је оваквој власти. Просвјетни радници су захваљујући систему вриједности који је наметнула власт ДПС-а и њихових сателита, доведени у ситуацију да дјеци не могу указивати да је преписивање погрешно, да крађа и отимачина увијек пролазе са казном, кад је сваком грађанину Црне Горе јасно да то у систему који је наметнула тродеценијска власт не важи“, каже Зороњић.

Она је истакла да су и дјеца и родитељи и наставни кадар изиграни, да је ова реформа неозбиљна, да наставници нијесу едуковани за примјену нових наставних програма, да ће ученици бити ускраћени за важне наставне садржаје, да реформу не прате одговарајући уџбеници, да ће се оптеретити кућни буџети тиме што ће дјеца морати да користе и по три уџбеника за један предмет.

Зороњић додаје и да реформом неће бити растерећени ученици, јер ће као обавезне часове имати слободне активности, додатну и допунску наставу. Напомиње и да ће наставници овом реформом имати знатно мање часова, да ће да би испунили пун фонд часова морати да раде у више школа, да имају и разредно старјешинство које ће допуњавати норму, различите програме и предмете који ће носити исти назив (што ће смањити могућност плаћања од 5%), смањење плата за 10 % и у коначном нарушавање достојанства просвјетних радника.

Потпредсједница покрета УРА закључује да у циљу враћања дигнитета образовном систему Црне Горе, заштите грађана и ученика јавност, опозиција и све релевантне институције морају да зауставе овај срамни чин.

„Треба тражити одговорност за плагијаторство, да овакви стручњаци не праве више историјске искораке од којих ће се стидјети и будућа покољења, већ да се одваже тј. поднесу оставке и повежу „сигурне кораке“ како би ишетали из државних институција и тиме прекинули даље урушавање образовног система и угледа просвјетних радника. Тиме би се створили услови да компетентни кадрови преузму да воде, унаприједе и прилагоде образовни систем потребама грађана Црне Горе“, истиче Зороњић.

  • КЉУЧНЕ РИЈЕЧИ
  • УРА
ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here