Насловна Политика УРА: Осиромашеним народом тродеценијска власт лакше манипулише

УРА: Осиромашеним народом тродеценијска власт лакше манипулише

0
ПОДИЈЕЛИ

Међународни дан сиромашних обиљежава се сваког 9. августа у години у циљу скретања пажње јавности да борба против сиромаштва треба да буде константна, а рад на овој проблематици и пружање помоћи социјално угроженим категоријама континуиран, саоштили су данас из УРА-е.

„Тачан број сиромашних грађана у Црној Гори није познат, нити колико људи живи у зони сиромаштва, али оно што је сигурно је то да је највећи број сиромашних на сјеверу Црне Горе. Сјевер Црне Горе који је природно богат крај у потпуности је девастиран,“ истичу у барском Форуму жена Грађанског покрета УРА.

Они наводе да сиромаштво у нашој земљи може да се превазиђе тако што ће се припадницима најугроженијег дијела популације омогућити приступ запошљавању, систему здравствене заштите, образовању… Истичу да су најугроженији незапослени Роми, расељена лица, пензионери са најнижим примањима.


Форум жена УРА из Бара посјетио је на Међународни дан сиромашних једну ромску породицу. Породица живи од социјалне помоћи која је мала, и онога што муж прода од старог гвожђа, наводи потпредсједница Форума жена УРА Бар – Јасминка Тодоровић.

„Кућица склепана од дасака, без воде. Иако има завршену школу, домаћицу куће Данијелу нико није хтио да запосли. Никада нису просили. Сва дјеца редовно похађају школу. Чланице Форума жена УРА Бар су се организовале, прикупиле паре и купиле храну, све што једном домаћинству треба. Купиле смо слаткиша за дјецу и обећале да ово није први и посљедњи пут! Обећале смо да ћемо долазити редовно, обући малог Нермина, урадити све што можемо, прије свега као људи, комшије, суграђани. Руку увијек треба пружити, али не да узмете, већ да дате,“ наглашава Тодоровићка.

Стање у Црној Гори не може бити горе

Она подсјећа да Грађански покрет УРА нуди грађанима Црне Горе нову визију економског развоја и почетни корак ка рјешавању овог проблема у црногорском друштву.

„Тренутно стање у Црној Гори не може бити горе. Богати постају још богатији а сиромашни јошсиромашнији. Све је мање посла а и то што се нуди подразумијева минорне зараде. Влада и државне институције штите послодавце који експлоатишу радну снагу,“ каже Јасминка Тодоровић.

Додаје и да се дошло до тога да сиромаштво разара друштвено ткиво, онемогућава једнаке шансе за образовање у школама и да то, између осталог, води ка криминализацији друштва.

„Дошло се до тога да сиромаштво разара породице које су увијек биле симбол и стуб Црне Горе. Сиромаштво је поред корупције постало највећи проблем у Црној Гори. Оно је прије свега посљедица лоше управе и лоше политике владајуће партије.“

Тодоровићка истиче да сиромаштво иде у прилог тродеценијској власти једне партије објашњавајући да на тај начин манипулишу са великим дијелом популације и закључује да ће УРА урадити све да томе стане на пут.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here