Насловна Друштво УРА Министарству просвјете: Како оглас за посао може трајати један дан?

УРА Министарству просвјете: Како оглас за посао може трајати један дан?

0
ПОДИЈЕЛИ

Умјесто одговора и објашњења како је могуће да оглас за посао у просвјети може да траје само један дан, министар Предраг Бошковић то правда „журбом како би асистенти почели да раде када почне и школска година“. Скандалозно је на тај начин правдати огласе који трају један дан, а расписати их крајем марта, два мјесеца послије почетка другог полугодишта, изјавио је данас Зоран Микић, члан Координационог одбора Грађанског покрета УРА.

„Г. Бошковић такође наводи да су неутемељене тврдње да се тим послом не могу бавити људи са средњом школом. Не оспоравамо да се тим послом могу бавити особе са ССС, али сматрамо да су високошколци којих на бироу рада имамо више од 9 000 (педагози, дефектолози, психолози и професори разредне наставе) много позванији да се баве тим одговорним послом јер они просвјетно-педагошке и предмете из психологије слушају четири године у току студија“, истакао је Микић.

oglas za posaoМикић је нагласио да јавност има право да зна више о веома важном процесу инклузивног образовања односно на који начин држава пружа подршку ученицима са посебним образовним потребама, а грађани имају право да знају колико одговоран и важан посао обављају асистенти у настави.

Због тога Грађански покрет УРА Министарству просвјете упућује следећа питања:

1. Како је могуће да оглас за било које радно мјесто у државној админситрацији може трајати један дан?

2. Да ли сматрате да је довољно да огласи трају један дан, и да се за један дан могу прикупити потребна документа, а притом су објављени у суботу?

3. Зашто се за исто радно мјесто асистент у настави, у зависности од огласа до огласа, тражи различита стручна спрема?

4. Да ли је Министарство просвјете дефинисало занимање асистент у настави, опис послова асистената, која стручна спрема је за то потребна, односно какве критеријуме треба да испуњавају кандидати?

5. Да ли је Министарство просвјете дефинисало број дјеце са посебним образовним потребама којима је потребан асистент у настави за школску 2015/2016 годину и раније школске године?

6. Да ли је појам асистента у настави на ваљан начин правно и нормативно регулисан у оквиру Закона о васпитању дјеце са посебним образовним потребама, односно да ли су потребне хитне измјене и допуне поменутог Закона?

7. Постоји ли могућност да Министарство просвјете и Влада обезбиједе стална средства за финансирање асистената у настави?

8. Колико су годишња новчана издвајања за асистенте у настави? Колико година би овај пројекат могли да финансирамо да смо 10 милиона усмјерили на пројекат асистената у настави умјесто што смо их дали за случај „Лименка“?

9. Да ли су асистенти у настави адекватно плаћени за одговоран посао који обављају?

10. Зашто су огласи за асистенте у настави расписани тек крајем марте ове године, а дужину трајања од један дан правдате жељом да они почну да раде кад и школска година? Друго полугође у школама почиње крајем јануара, а не крајем марта.

11. Зашто се асистенти у настави по огласима (крајем марта) запошљавају на период од 4,5 мјесеца када се зна да настава у школама траје до средине јуна?

oglas za posao (2)„Очекујући одговоре од Министарства просвјете, напомињемо да се пројекат асистената у настави спроводи већ неколико година, прије свега захваљујући појединим НВО организацијама“, казао је Микић.

Он је нагласио да већ неколико година држава и министарство нису способни да омогуће да овај важан и одговоран пројекат буде редован и да се за њега обезбиједи стабилан извор финансирања.

„Грађански покрет УРА је први почетком априла указао на незаконите и спорне огласе, а наши контролори ће и у наредном периоду обавјештавати јавност о свим злоупотребама. Само на тај начин можемо стати на пут уходаној пракси ДПС-а да преко државних ресурса купују гласове и добијају изборе“, казали су из УРА-е.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here