Насловна Друштво УРА: Каква власт, такав и здравствени систем

УРА: Каква власт, такав и здравствени систем

1
ПОДИЈЕЛИ

Правно насиље мотивисано политичким интересима, које се огледа у последњој одлуци Министарства здравља да поништи легитимно изражену вољу љекара на Скупштини Љекарске коморе, само је још једно у низу понижења љекарске професије чије последице готово увијек осјете грађани и пацијенти, као крајњи корисници здравствених услуга, истакао је функционер покрета УРА Зоран Микић.

Микић истиче да је таквим поступањем, министар здравља показао да „свјесно злоупотребљава службени положај и не поштује вољу више од 1.400 доктора медицине“.

„Министаство је, својим поступцима, саботирало и свјесно опструисало рад и нормално функционисање Љекарске коморе од тренутка избора новог руководства, тиме показујући (не)свјесну намјеру да здравствени систем остане на посљедњем мјесту у Европи“, навео је Микић.

Микић указује да упоредна пракса земаља региона показује да „предсједника Љекарске коморе предлажу и бирају делегати на сједницама Скупштине Коморе“, док црногорско министарство дугује објашњење на питање „које процедуре нису испоштоване на Скупштини Љекарске коморе Црне Горе“.

„Да ли је непоштовање процедуре то што није изабран кандидат из Министарства здравља, већ стручњак којег су бирали сами љекари? Подсјећамо јавност да је чланом 16 Статута ЉКЦГ прописано да Скупштина „бира и разрјешава предсједника и чланове сталних комисија Коморе и њихове замјенике“. Умјесто да Министарство здравља води рачуна о побољшању здравственог система и квалитета услуга, они се мјесецима баве прогоном стручних људи чија је једина „грешка“ – та што јавно саопштавању своје професионално мишљење и не мире се са катастрофалном здравственом политиком“, оцијенио је Микић.

Микић наводи да су представници министарства свјесни да Статут ЉКЦГ није усклађен са Законом о здравственој заштити и да су потребне његове измјене, али да им то „није сметало да подрже претходно руководство коморе и њихов незаконит рад, када су тадашњи челници сами себи продужили мандат и спроводили поступке супротне закону“, шта потврђује сумњу да „креатори здравствене политике немају план развоја здравственог система“.

„Министарство се мора бавити реалним проблемима са којима се здравствени систем сусријеће, од лоших услова рада и неадекватних зарада медицинских радника, одлива квалитетних кадрова из система јавног здравства и укупног квалитета здравствене услуге, до нагомиланих проблема у Клиничком центру и дотрајалом опремом, али и спорним уговорима са појединим љекарима које су потписали КЦЦГ и Фонд за здравство. УРА се снажно залаже да струковне институције, посебно у области здравства, буду независне, ослобођење партијских окова и препуштене професионалцима, а не, како је то сада случај, подобним партијским војницима“, закључио је Микић.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here