Насловна Политика УРА: ДПС нема подршку већине грађана

УРА: ДПС нема подршку већине грађана

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска партија социјалиста ДПС нема подршку већине грађана, док опозиционе снаге, без Позитивне Црне Горе, подржава 45 одсто испитаника, показало је истраживање јавног мњења Грађанског покрета Уједињена реформска акција УРА.

Jelusic Bozena - photo 02

Тим независних стручњака, које је УРА окупила, у јуну је урадио истраживање на репрезентативном узорку од 1.250 испитаника из цијеле Црне Горе, преноси МИНА.

Потпредсједница УРА-е Божена Јелушић саопштила је на конференцији за новинаре да су обрађени подаци веома охрабрујући, не само за УРУ, већ и за све којима су циљ прогресивне политичке промјене у Црној Гори.

„На основу резултата и овог истраживања, УРА жели да упозна јавност да ДПС нема већину. На другој страни, опозиционе снаге (без Позитивне која је јасно наговијестила курс сарадње са ДПС) имају 45 одсто подршке грађана“, рекла је Јелушић.

Она је саопштила да ДПС подржава око 38 одсто грађана, док Позитивна, како је рекла, има врло мали проценат подршке, испод цензуса.

Према њеним ријечима, новоформиране снаге – УРА, Демос и Демократе уживају тренутно подршку 35 одсто грађана, а тренутна снага УРА-е је 9,2 одсто, са тенденцијом даљег раста, „нарочито након дешавања у Социјалдемократској партији (СДП) и најаве Позитивне да им није далека сарадња са ДПС, али и чињенице да значајан проценат досадашњих бирача ДПС-а у Грађанском покрету препознаје алтернативу“.

Она је нагласила да је истраживање рађено прије раскола у СДП-у и прије, како је казала, јасних назнака заокрета Позитивне ка ДПС-у.

„Ова два догађаја су снажно потврдила уочене трендове из поменутог истраживања“, тврди она. На питање да ли има процјену колико новоформиране партије могу напредовати до наредних избора, Јелушић је казала да из УРА-е, према садашњим подацима, очекују тренд раста на свим нивоима.

Јелушић је, упитана да ли очекује да ће се СДП приклонити УРА-и, казала да у СДП-у, гледајући структуру њихових гласача која је окренута грађанској профилацији, постоје резерве.

„Неће бити потребе баш толико бирати између два стога сијена јер мислим да овдје постоји алтернатива и да сигурно има изузетно грађански орјентисаних гласача којима је, прије свега, на срцу добробит Црне Горе“, поручила је она.

Према њеним ријечима, СДП, посматрано прије раскола, има подршку око три до четири одсто подршке грађана.

Јелушић је саопштила да анализа профила бирача у оквиру репрезентативног узорка указује да је у значајном дијелу опозиционог тијела дошло до снажења грађанске оријентације бирача.

„Ти подаци посебно охрабрују јер откривају „резерве“ повјерења грађана и потенцијал за здрав и прогресиван грађански активизам“, казала је Јелушић.

То је, како је рекла, важно зато што такозвани друштвени капитал наше заједнице није висок, због тога што су слаби односи повјерења међу грађанима на нивоу свих друштвених заједница изузев породице, што је слаба иницијативност грађана и спремност да се ради и улаже у заједницу и опште добро.

Према њеним ријечима, оно на шта свакако треба обратити пажњу су резултати значајни за све партије којима је програмско опредјељење добробит грађана и равноправан приступ могућностима.

„Снажна опомена која обавезује странке су показатељи према којима 41,88 одсто грађана сматра да се Црна Гора креће погрешним путем, у односу на 35,12 који мисле да се креће правим путем, чак 85 одсто грађана је веома забринуто или забринуто за младе и њихову будућност“, рекла је Јелушић.

Истраживање је показало да 54,45 одсто грађана мисли да садашња власт прије свега заступа моћне и богате, а не обичне грађане, са тим се углавном слаже још 21,40 одсто, док се 18 одсто грађана са тим углавном или нимало не слаже.

„Да национална политика треба да слиједи међународне демократске узоре мисли 78 одсто грађана, док се са тим не слаже 14,3 одсто“, казала је Јелушић.

Она је саопштила да је УРА том истраживању приступила да би избјегла било какве лажне слике о реалном односу политичких снага и о најзначајнијим проблемима који сеуказују управо кроз однос тих снага.

„Резултати указују да се формирала једна нова и охрабрујућа политичка реалност и то према ријечима Јелушић, очито нараста свијест да треба да се прекине даље урушавање црногорске економије и да се започне њен постепени и сигурни развој.“

У истраживању је, како је рекла, видљив и рејтинг ДПС и осталих странака, а у доброј мјери и „профил“ потенцијалних гласача тих партија.

„Видљиво је да се у значајном дијелу опозиционог блока ублажују етничке и религијске „границе“, што суштински указује на снажење грађанске оријентације међу гласачима. Због тога је изузетно важно да се наредни избори одрже по новим изборним законима, а држава мора обезбиједити услове за њихову имплементацију, што је један од кључних критеријума за пријем у Европску унију. Не мањи разлог је враћање повјерења грађана у изборни процес, као један од темељних предуслова друштвеног капитала заједнице“, казала је Јелушић.

   

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here