Насловна Политика УРА Бар: Потребно више инститиционалног и личног ангажовања у гашењу пожара

УРА Бар: Потребно више инститиционалног и личног ангажовања у гашењу пожара

0
ПОДИЈЕЛИ

Потребно је више инститиционалног и личног ангажовања у гашењу пожара, напоменули су данас из УРА-е Бар. Они су нагласили да се мало пажње даје очувању природног зеленила те да рјешење за овакве непогоде није – пустити да све изгори.

„Коментарушићи актуелну ситуацију са пожарима из Општинског одбора УРА Бар казали су да се за некога ко је лијен, а приде и ударен мокром чарапом, у нашем народу каже ‘на стури би изгорио’ (Стура је врста мочварне биљке коју је тешко запалити и када се полије бензином) – значи, да је којим случајем Црна Гора обрасла и стуром, не би нам било спаса, ако не падне киша или стигне туђа помоћ, истакли су из УРА-е Бар.

Они наводе да је пожара било и биће, као и других елементарних непогода. Међутим проблематизују то колико је црногорско друштво оспособљено, опремљено и обучено да спријечи несреће или смањи њихове посљедице.

„Заштита Ловћена, олтара нам светога од огња препуштена је малој групи професионалних ватрогасаца, који су, иако вриједни и храбри били немоћни да зауставе ватрену стихију. Осим малог броја истинских патриота, нико да се приближи да пружи руку или канту воде, а ријетко и ријеч подршке. Да ли би тако било и у већим изазовима? Или, опет, мислимо да смо уласком у НАТО ријешили све своје проблеме. Е, па нијесмо! Црна Гора се брани и напртњачом и челичном метлом (без знакова навода, али и са њима) и другим приручним средствима за гашење пожара,“ истичу у покрету УРА у Бару.

Они подсјећају да горе и шуме око Бара и да су куће прва и једина линија одбране. Кажу и да се мало пажње даје очувању природног зеленила од пожара, као да је оно безвриједно, као да то нијесу „плућа“ Бара и дио прелијепог пејзажа овјековјеченог на свим сликовницама града под Румијом.

„Некада није било тако. Гашена је ватра и на Суторману и на Созини, Лисињу и Голику чије падине ни тада нијесу биле мање стрме, нити шуме проходније. Није била у питању само штета, него и етика, а прије свега одговорно и организовано друштво, којег на жалост сада нема,“ нагласили су из барске УРА-е.

Из покрета УРА у Бару закључују да се морамо одговорније носити са елементарним непогодама и институционално и личним примјером и да није рјешење у томе – пустити да све изгори.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here