Насловна Друштво УНС: Омогућити независни ТВ канал за Србе на КиМ

УНС: Омогућити независни ТВ канал за Србе на КиМ

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговартачком тиму Београда биће упућен захтев да се питање независног ТВ канала на српском језику без одлагања нађе на дневном реду преговора у Бриселу, одлучено је на састанаку српских медија на КиМ у Грачаници. Састанку су присуствовали представници Канцеларије за КиМ, као и већина српских представника у Влади и Скупштини Космета, саопштило је УНС.

novinarstvo

Како је наведено у саопштењу на јучерашњем скупу чији је УНС био организатор, договорено је и да представници Срба у косовским институцијама траже реформу медијског законодавства, којом ће се, поред осталог, обезбедити остваривање уставне обавезе да Срби добију независни тв канал. За то је неопходна, закључено је на скупу, измена Закона о Радио-телевизији Косова, преноси Бета.

Закон на којем би се темељило формирање телевизијског канала на српском језику мора да предвиди да тај канал има посебан управни одбор, менаџмент, независни извор финансирања, програмску сарадњу са независним продукцијама и локалним телевизијама, закључено је на скупу.

За остваривање ових циљева, представници српске медијске заједнице, Срба у косовским институцијама и Канцеларије за КиМ договорили су формирање радне групе у чијем саставу треба да буду представници УНС-а из централне Србије и са КиМ, представник цивилног друштва са КиМ, представници Срба у парламенту и Влади Косова, Канцеларије за КиМ, Министарства културе и информисања Србије и независни експерти.

На скупу је подржан став УНС-а да Министарство културе и информисања Србије повећа буџет за пројектно суфинансирање медијских садржаја за српске медије на КиМ, као и да општине са српском већином убудуће у својим буџетима издвоје најмање два одсто за ове намене.

На састанку је договорено да УНС сачини амандман који ће српски посланици у Скупштини Косова поднети на Закон о специјалном суду за злочине на Косову у периоду од 01. 01.1998. до 31.12. 2000. године, а који би проширио мандат овог суда на истраживање убистава и киднаповања свих новинара који су страдали или нестали у том периоду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here