Насловна Друштво УНС: Новинар Крист Гегај убијен у Истоку 1999. године

УНС: Новинар Крист Гегај убијен у Истоку 1999. године

1
ПОДИЈЕЛИ

Удружење новинара Србије открило је да је новинар РТВ Приштина Крист Гегај убијен у Истоку, септембра 1999. године, три месеца по доласку међународних снага.

Његово име се до сада није налазило ни у једној евиденцији страдалих новинара, наведено је у данашњем саопштењу тог удружења.

Име Криста Гегаја ново је у УНС-овом Досијеу о убијеним и несталим новинарима који за подручје Косова у периоду од 1998. до 2005. године сада има евидентираних 14 убијених и киднапованих новинара и медијских радника, наведено је у саопштењу УНС-а.

Ни за један од тих случајева одговорни нису процесуирани.

Крист Гегај је био коментатор и уредник у програму на албанском језику РТВ Приштина.

Према информацијама до којих је дошао УНС, Крист Гегај је нестао 12. септембра 1999, три месеца након доласка међународних снага на Косово.

Тог дана, око 7.00, извео је стоку на имање, на 200 метара од куће. Од тада више није виђен жив. Породица и пријатељи тражили су га сатима, а око 22 сата нестанак су пријавили на најближем контролном пункту Кфора.

Гегајево тело прнађено је 13. септембра 1999. у оближњој реци.

Када је УНС поново у центар пажње вратио питање нерасветљених злочина над колегама и од међународних организација и косовских институција тражило податке о истрагама, мисија ОЕБС-а је почетком ове године на листу убијених новинара додала име Африма Малићија.

Малићи је био новинар листа „Бујку“. Убијен је 2. децамбра 1998. године у Приштини, у насељу Сунчев брег.

Африм Малићи, Хизри Тала и Илир Дурмиши на Косову су проглашени народним мученицима и три улице носе њихова имена, док ја име Криста Гегаја у потпуности заборављено, наводи УНС.

Извор: Агенције

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Iako je bio Albanac, on je ubijen zato što je hrišćanin (katolik) i još mu je ime bilo „Krist“ („Hrist“), to dokazuje da je tamo na djelu najekstremniji islamski fanatizam!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here