Насловна Друштво УНЦГ: Драконску казну Живковићу морају да подијеле и његови уредници

УНЦГ: Драконску казну Живковићу морају да подијеле и његови уредници

8
ПОДИЈЕЛИ

Удружење новинара Црне Горе је забринуто поводом отказа новинару дневног листа „Дан“ Дражену Живковићу, саопштио је данас предсједник УНЦГ Горан Ћетковић.

„Номинални повод за отказ колеги Живковићу био је то што су у његовом тексту објављена имена насилника и жртве породичног насиља, што је свакако прекршај кодекса. Међутим драконска казна, којом је Живковић после 14 година рада одстрањен из ‘ДАН-а’, никако не може бити адекватна учињеном прекршају и основано претпостављамо да је његов прекршај био само повод, а да стварни разлог не стоји у образложењу,“ напоменуо је Ћетковић и истакао:

„Разлог више за чуђење цјелокупне новинарске породице у Црној Гори лежи у постојању редакцијске субординације у којој има неколико инстанци изнад новинара, које врше тријаж текстова, читање, редиговање, прилагођавање сходно уређивачком концепту и расположивом простору у новини.

Тако је Живковићев текст прошао ‘филтере’ уредника рубрике, а потом и Главног и одговорног уредника, који га је чак истакао на насловној страни.
Из тог разлога Живковићева грешка се мора сматрати и грешком надлежних уредника, што је дисциплинска комисија листа ‘ДАН’ несхватљиво занемарила као чињеницу и устаљену праксу у новинарству.“

Неприхватљиво је да „Дан“ на овај начин дијели отказе

„Удружење новинара је покушало да контактира и разговара на ову тему са власницима и уредницима дневног листа ‘Дан’ – безуспјешно,“ нагласио је Ћетковић испред УНЦГ и додао:

„Свакако да морамо поштовати њихово право и жељу да сами одређују своје сараднике, али да се новинарима дијеле отказе на овакав начин је апсолутно неприхватљиво. Данас је у питању колега Живковић, али већ сјутра то може бити било ко други и новинари не смију дозволити да се њихов, иначе срозани занат, на такав начин третира од власника и уредника медија у коме раде.

Мобинг над новинарима највећи табу у медијима

„‘Храброст’ којом се пише и говори о највећим криминалним, политичким, привредним… преступима у држави и свијету, незнано куда нестаје када је у питање мобинг над новинарима у сопственим редакцијама. То је данас највећи табу у црногорским медијима и УНЦГ ће се залагати да се ова тема што прије отвори у црногорској јавности.

Удружење новинара Црне Горе, не жели да вјерује да је у редакцији ‘ДАН-а’ тако нешто присутно, али овакав епилог случаја Живковић наводи на сумњу. Зато се солидаришемо са својим колегом и чланом УНЦГ-а и позивамо надлежне у овом дневном листу да још једном преиспитају несхватљиву одлуку,“ стоји у закључку саопштења Удружења новинара Црне Горе.

8 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   A nema front para za paradajiz a ne za novinu.Bez obzira na ovu neprijatnost sa Drazenom cinjenica je da je Dan najtirazni ubjedljivo.Kod mene na pumpi,svaki prodje.

 1. 0
  0

  Jasno je da ovdje nije rijec o tome da li je DAN dobar ili nie dobar, ni da li je Zivkovic neciji… vazno je postovati neke principe, a to je ovdje lijepo objasnjeno.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here