Насловна Политика УН: Рат у Сирији се прелива на Ирак!

УН: Рат у Сирији се прелива на Ирак!

0
ПОДИЈЕЛИ

sirja-bombaski-napad

Према ријечима Николаја Младенова, погоршање безбједносне ситуације у Ираку користе наоружане групе које подстичу секташку мржњу и настоје да подрију владу у Багдаду.

Извјестилац УН за Ирак Николај Младенов изјавио је пред Савјетом безбједности да ратни сукоб у сусједној Сирији подстиче тероризам и секташке тензије међу муслиманима у Ираку, што групама попут Ал Каиде омогућује да склапа везе са сличним групама преко границе.

Младенов је синоћ рекао да су рјешавање сиријске кризе и усвајање регионалне стратегије против свих облика вјерског или секташког екстремизма „од виталног значаја за стабилизовање Ирака“.

„Ирачки изазови се данас, и више него икад, не могу изоловано посматрати од ширих опасности са којима се регион суочава“, казао је Младенов, указавши да је у Ираку регистровано више од 202.000 сиријских избјеглица, од чега 98 одсто у ирачком дијелу Курдистана.

Према његовим ријечима, погоршање безбједносне ситуације у Ираку користе терористи и наоружане групе које подстичу секташку мржњу између сунита и шиита и настоје да подрију владу у Багдаду и њене званичнике.

Ирачки амбасадор при УН Мохамед Алхакин је упозорио да присуство готово 35.000 наоружаних странаца у Сирији „који се боре раме уз раме са зараћеним странама “ претварају овај рат у секташки сукоб који се шири регионом.

„Ово је имало значајног утицаја на повећање учесталости терористичких напада у Ираку“, оцијенио је Алхакин, додавши да је то зато што се џихадисти и друге екстремистичке групе повезане с Ал Каидом пребацују преко границе.

Алхаким је позвао Савјет безбједности да ове терористичке акте, који су проузроковали смрт неколико хиљада ирачких цивила, третира као „злочине против човјечности“ и да се постара да починиоци буду изведени пред лице правде.

Савјет безбједности УН је саопштио да „најстроже осуђује“ скорашње таласе терористичких напада у Ираку и истакао да „никакав терористички акт не може скренути Ирак с пута ка миру, демократији и реконструкцији“.

У Ираку је у терористичким нападима између јула и октобра погинуло око 9.000 ирачких цивила и војника, а хиљаде су рањене.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here