Насловна Политика УН и ОЕБС осудили напад у Украјини

УН и ОЕБС осудили напад у Украјини

0
ПОДИЈЕЛИ

Савет безбедности Уједињених нација оштро је осудио јучерашњи ракетни напад на аутобус на истоку Украјине, у којем је погинуло 11 цивила, а повређено њих 20.

ujedinjene-nacije

У једногласном саопштењу 15 чланица СБ УН, укључујући Русију, Савет је позвао на спровођење истраге како би одговорни за тај напад били приведени правди, пренела је агенција АФП.

Савет „најоштрије осуђује убиство 11 и рањавање 20 цивила као последицу ракетног напада на путнички аутобус у граду Волноваха у Доњецкој области“, наводи се у саопштењу.

Портпарол локалних власти је изјавио да је аутобус превозио цивиле из луке Маријупољ и да су у тренутку напада пролазили кроз војну контролну тачку.

Дачић позвао на обуставу употребе силе
Председавајући ОЕБС-ом, шеф српске дипломатије Ивица Дачић најоштрије је осудио смртоносни напад на аутобус који се догодио на контролном пункту Бухас под контролом украјинске владе у источној Украјини и затражио је моментални прекид ватре, саопштио је ОЕБС.

„Најоштрије осуђујем овај напад на невине путнике. Ужаснут сам овим инцидентом и његовим трагичним исходом и изражавам своје најдубље саучешће породицама жртава“, истакао је председавајући ОЕБС-ом поводом јучерашњег напада на аутобус.

Инцидент се догодио, како је нагласио Дачић, у тренутку када се ситуација на истоку Украјине значајно погоршала и позвао је све стране да одмах обуставе употребу силе, да покажу уздржаност, да се врате за преговарачки сто и примене документ из Минска.

„Пажљиво пратим ситуацију кроз извештаје Специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини и апелујем на све стране да омогуће безбедан и неометан приступ посматрачима ОЕБС у свим подручјима тако да они могу да раде свој посао“, поручио је Дачић, наведено је у саопштењу ОЕБС.

Савет безбедности Уједињених нација је, такође, оштро осудио јучерашњи ракетни напад на аутобус на истоку Украјине, у којем је погинуло 11 цивила, а повређено њих 20.

У једногласном саопштењу 15 чланица СБ УН, укључујући Русију, Савет је позвао на спровођење истраге како би одговорни за тај напад били приведени правди.

Портпарол локалних власти је изјавио да је аутобус превозио цивиле из луке Маријупољ и да су у тренутку напада пролазили кроз војну контролну тачку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here