Насловна Насловна УН: Кина и Русија уз Србију, седница СБ одложена за 21 час

УН: Кина и Русија уз Србију, седница СБ одложена за 21 час

0
ПОДИЈЕЛИ

Русиjа jе данас чланицама Савета безбедности УН саопштила да планира да уложи вето на текст британске резолуциjе, након чега су сазване хитне консулатациjе, jавио jе Франс прес, позиваjући се на неименоване дипломате.

Ujedinjene nacije

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обавестио је претходно данас британског колегу да ће Москва ставити вето на предлог резолуције, сазнаје РТС. Британија обезбедила подршку за резолуцију од САД, Литваније, Малезије и Новог Зеланда.

франуцска агенциjа преноси да jе седница Савета безбедности УН одложена пошто су СAД и Русиjа одржале хитне разговоре о нацрту британске резолуциjе о Сребреници.

Заменик амбасадора Русиjе при УН Петр Иличев оценио jе да нацрт „ствара поделе“ и да jе фокусиран само на „jедну страну конфликта“.

Претходно jе седница Савета безбедности Уjедињених нациjа, на коjоj треба да буде размотрена резолуциjа Велике Британиjе о Сребреници, одложена за 21 сат по средњоевропском времену, саопштио jе председаваjући СБ УН, амбасадор Новог Зеланда Џерар ван Бохемен. 

Пре тога jе Kина, стална чланица Савета безбедности УН, предложила да се гласање у Савету безбедности УН о резолуциjи о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица овог тела светске организациjе. 

Седница Савета безбедности била jе заказана за 16 сати, па померена за 17 по средњоевропском времену. 

Kинеско министарство спољних послова обавестило jе Србиjу да jе њихов став да се гласање о предлогу резолуциjе о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица.

Kина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ. 

Русиjа ниjе поднела своj предлог резолуциjе.

Tекст британске резолуциjе апсолутно jе неприхватљив за Србиjу.

Дачић: Британија има негативну улогу

Као што је познато, амбасадори Савета безбедности Уједињених нација расправљају о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Договорен је и посебан формат за ову расраву – брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права.

После тога, уследиће коментари држава чланица.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, раније данас, да Србија није позвана да учествује на данашњој седници.

„Ми имамо примедбе и сматрамо да Британија није одиграла позитивну улогу у свему овоме“, рекао је Дачић.

Дачић изјавио је да Русија није предала свој предлог резолуције о БиХ, тако да ће се у Савету безбедности расправљати само о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Форин офис је у понедељак представио шесту верзију предлога резолуције о геноциду, у којој се понављају ставови на које су Србије и Република Српска имали озбиљне замерке. 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here