Насловна Политика УН: Израел незаконито срушио куће 77 Палестинаца

УН: Израел незаконито срушио куће 77 Палестинаца

0
ПОДИЈЕЛИ

Уједињене нације су оптужиле израелске власти да су ове недеље незаконито срушиле куће 77 Палестинаца, медју којима је и велики број деце, у припојеном источном Јерусалиму и окупираној Западној обали.

izrael

„У протекла три дана, 77 Палестинаца, од којих половину чине деца, остало је без крова над главом“, саопштила је Канцеларија УН за координисање хуманитарним питањима (ОЦХА) у синоћ објављеном саопштењу, преноси АФП.

Неке од демолираних објеката обезбедила је медјународна заједница како би подржала најугроженије породице, напомиње се у саопштењу.

Рушења која су резултирала присилним истеривањем и расељавањем, у супротности су са обавезама које Израел има у складу са медјународним правом и стварају беспотребну патњу и тензију. То мора одмах да престане“, упозорила је ОЦХА.

Канцеларија УН је додала да су срушене куће у источном Јерусалиму и дистриктима Рамала, Јерихон и Хеброн. У саопштењу се, такође, наводи да је Израел током 2014. године срушио рекордан број кућа у источном Јерусалиму и зони Западне обале која је под пуном израелском контролом, познатој као Зона Ц.

„Током 2014. године, према подацима ОЋА, израелске власти су уништиле 590 палестинских објеката у Зони Ц и источном Јерусалиму, раселивши 1.177 људи, што је највећи број расељених на Западној обали откако је ОЦХА почела да систематски прати ситуацију 2008.“, стоји у саопштењу.

ОЦХА није прецизирала колико је било кућа, а колико помоћних објеката медју уништеним грађевинама.

Израел наводи да се таква рушења изводе зато што су објекти изграђени без потребних дозвола за градњу, док Палестинци и групе за заштиту људских права тврде да се издавање таквих дозвола обично одбија, због чега су људи принуђени да граде куће без дозволе, закључује француска агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here