Насловна Политика Умро један од лидер Ал Каиде

Умро један од лидер Ал Каиде

0
ПОДИЈЕЛИ

Један од лидера Ал Каиде Абу Анас ел Либи (50) умро је само неколико дана пред почетак суђења против њега у Њујорку за нападе на америчке амбасаде.

Abu Anas al-Libi

У нападим на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији 1998. убијено више од 220 људи. Либи је умро јуче у болници у којој се лечио од рака јетре, рекли су његова жена и адвокати.

Он је ухапшен у америчкој рацији у Триполију у октобру 2013. године, а процес против њега требало је да почне 12. јануара.

Либи, чије је право име Назих Абдул-Хамид ел Рукај, раније се изјаснио да није крив по оптужбама за тероризам.

Његова жена Ум Абдулах оптужила је данас америчку владу за „отмицу, лоше поступање и убиство невиног човека“, наводи ББЦ.

Када је ухваћен 2013. Либи је већ више од деценије био на листи најтраженијих људи Федералног истражног бироа, а за његову главу била је расписана награда од пет милиона долара. Велика порота Њујорка осудила га је 2000. године.

Амерички државни секретар Џон Кери био је приморан да брани америчку акцију на либијској територији у којој је Либи ухваћен, што је Триполи окарактерисао као нарушавање либијског суверенитета.

Либи је отпужен за организовање напада на америчке амбасаде у Најробију и Дар ес Саламу, док су још два мушкарца оптужена за учешће у нападима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here