Насловна Насловна Умјесто да штити Превлаку, Влада се бави давањем пасоша свјетским криминалцима

Умјесто да штити Превлаку, Влада се бави давањем пасоша свјетским криминалцима

2
ПОДИЈЕЛИ

lekic

Лидер Демократског фронта Миодраг Лекић оцијенио је да сада излази на видјело дугогодишњи нерад, некомпетентност и неозбиљност Владе Црне Горе и Министарства спољних послова и европских интеграција у рјешавању спора око Превлаке.

Лекић је за “Вијести” казао да док премијер и “тзв. предсједник државе” ријетко, успут помену Превлаку, притом пажљиво и бојажљиво избјегавајући јавни дијалог и одговорно сучељавање о том важном питању.

Из ресорног министарства излазе конфузно-контрадиктома саопштења и изјаве. Да се уложено вријеме и креативност Владе и министарства за издавање црногорског пасоша свјетским криминалцима утрошило на заштити црногорских интереса поводом Превлаке, можда би ствари тим поводом данас нешто боље стајале”, рекао је Лекић.

Лекић је додао да се од потписивања споразума Ива Санадера и Мила Ђукановића 2008, до данас, могу уочити три фазе, и то не радне, него пропаганде црногорских власти.

Прва, објављено је и слављено да се договором двојице премијера иде на међународни суд и за ту прилику је формирана заједничка комисија која никада није у јавност изашла са обрађеним материјалом и предлогом ако тако нешто уопште и постоји. У другој фази из МВПЕИ је саопштено да се иде на билатералне преговоре и споразум”, рекао је он.

prevlaka

Трећа фаза је, сматра Лекић, пропагандна симбиоза прве и друге. “У последње вријеме се говорило ‘о завршној фази усаглашеног документа прије него који ће бити упућен Међународном суду’. И сада када је офирано да није било, бар не озбиљог билатералног рјешавања спора и резултата у тзв. заједничкој комисији којим би се ишло према Међународном суду, појављује се четврта фаза у којој је Хрватска упутила свој предлог споразума о разграничењу.

Сада Влада ћути, а јавност сазнаје из званичних хрватских извора да је у Подгорицу стигао захтјев из Загреба”, рекао је Лекић.

У међувремену, наводи лидер ДФ-а, црногорски званичници готово не реагу ју када се новљански рибари код Превлаке понижавајуће хапсе и кажњавају због уласка у, наводно, туђе воде.

Поред озбиљне стратегије и рада Загреба на заштити легитимних државних интереса, сада смо већ у фази када је статусом Хрватске као чланице ЕУ знатно промијењен однос дипломатских снага и расположивих међународних механизама, очигледно у корист Хрватске”, сматра Лекић.

Несхватљивом лежерношћу и неодгорношћу, додао је он, власт је добрим дијелом испустила шансе да мирољубиво и шире дипломатски афирмише озбиљне правно-историјске аргуме нате који објективно постоје поводом Превлаке.

Он је рекао да би прелазна влада народног једниства, поред примамијих разлога за своје настајање, могла прекинути ову агонију политике и ди пломатије. “Велике неодговорности са готово историјским посљедицама”, закључио је он.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Oko Prevlake se treba angazovati i graditi. Ova mafijaska lupeska vlast je navikla da se ugradjuje i da ostvaruje sopstvenu korist i puni svoje dzepove i bankovne racune. Ostavljaju da za drzavu i narod ginu patriote, a oni bi poslije da uzivaju plodove. Gade mi se,ti bolesnici. Jos se poslije ti bezocnici i bestidnici hvale kako su oni uspjesni. Dabogda svoj „uspjeh“ trosili na ljekove.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here