Насловна Издвојено Уместо честитке

Уместо честитке

ПОДИЈЕЛИ

Јубилеј ИН4С-а, девета годишњица рада и постојања, пала је у мрачне дане за Црну Гору, а нарочито у мрачне дане за Србе који у њој живе. Уласком у НАТО пакт, Црна Гора је постала срце таме у региону и живо сведочанство колико једна држава може да падне, да би један човек остао на власти.

Но, добра вест за Србе из Црне (и све црње) Горе је да историја још траје и да ништа на овом свету није вечно, па ни НАТО пакт. Улазак у ову утварну организацију и не мора бити толико рђав, ако Срби из њега нешто науче.

Одавно сам, да не претурам сад по чланцима, писао да ће улазак у НАТО бити изгласан у Скупштини Црне Горе и да референдума неће бити. Онај ко је имао илузије о референдуму, није разумео природу друштва у коме живи. Неко ће рећи, можда и с правом, да ја, будући да не припадам том друштву, никако не могу да разумем кретања у њему; можда је то тачно, али је и Арчибал Рајс боље видео и правилније оценио српско друштво, него било који српски интелектуалац те епохе. Стајати са стране није увек мана, уме да буде и предност.

Дакле: скупштинска одлука је била нужна због недостатка времена за обраду јавног мњења. Уверен сам, иако никакав доказ за то немам, да је кампања у корист уласка у НАТО почела да даје резултате, односно да се проценат оних који су били за улазак у пакт повећавао, али не довољно брзо да би се на референдум изашло. Још годину, или две, Црногорци би, вођени лукративним нагонима, прешли на Милову страну и референдум би прошао. Опет би Срби остали сами.

Призивање референдума и чекање да га Мило распише, показуј сву незрелост црногорске опозиције, која је, кад је требало да се бори против уласка у НАТО пакт, пре годину и по, потезала социјална питања, не би ли у себе привезала нешто Црногораца, а не само Срба. То је, иначе, трајно лоша стратегија, јер је свако пактирање са Црногорцима за Србе, дугорочно, штетно. Илузија да ће се на грађанској платформи нешто урадити, сада је ваљда окончана. Ако није, тешко вама. До сада су они паметнији схватили да је српска платформа била грађанска, а монтенегринско-црногорска национална.

Опозиција, на жалост, није успевала да одржи тежиште деловања, него је стално мењала централну тему и тиме губила време и енергију. Колико је мени познато, једино је Гојко Раичевић, од како се нас двојица познајемо, а томе има близу три године, све време тему уласка у НАТО пакт држао у фокусу. Да је опозиција то исто радила, друга би данас математика била, али је она скакала с теме на тему, без да претходну апсолвира. Губитак фокуса је најозбиљнија грешка који једна политика може да направи.

С друге стране, идеја да ће се лукавом политиком на српску страну превући Црногорци је доживела фијаско. Проблем Срба у Црној Гори нису ни монтенегрини, ни мањине, већ управо Црногорци, посебно они са тзв. „дуалним идентитетом“. Они су научили да свако идентитетско и државно питање има бар-код, односно цену, а пошто Срби не могу да им плате ништа, а Мило може, њихова лојалност режиму је савршено неупитна. Један мањи број њих можда и пристане уз Србе, али због тих пар процената нема смисла водити политику сарадње са Црногорцима.

Резултат такве политике јесте разводњавање српског елемента у некаквој грађанској опцији, а да се, у контру, не добије ништа. Избори су показали да ДФ није добио ни све српске гласове, камоли гласове Црногораца, којима се све време удварао, држећи социјална питања у жижи.

Поклоњење ДФ-а Вучићу, 31. 1. ове године, показује да опозиција или нема појма с ким има посла, јер је поклоњење Миловом најбољем ученику исто што и поклоњење Милу самом, или игра неку игру, у којој су лични положаји важнији од српства у Црној Гори. Оштра реторика, коју Мило ових дана користи против опозиционих лидера, говори да ту озбиљног сукоба нема. Кад је неко истински проблем за неки режим, њега или полиција одере као ласицу, или га убије Н. Н., или му падне клавир на главу док шета парком. Све то иде без претходне сатанизације, јер би она могла да упути на могућег налогодавца. Ако некоме јавно претите, или га зовете издајником, пучистом и слично, ви му после тога не можете и не смете ништа, јер би и угинуће златне рибице у његовом акваријуму упућивало на вас. Дакле, што су речи крупније, то су дела мршавија. На крају крајева, што би Мило прогањао ову и овакву опозицију и тиме отварао могућност да се појави нека нова и боља? Овако је свима добро.

Илузија је да ће неко окупити и хомогенизовати 200.000 Срба и њима додати још 150.000 Црногораца и тако добити изборе у Црној Гори; илузија је и да ће се изборима нешто решити. Илузија је, и то врло опасна и штетна, да ће режим у Београду прстом мрднути за било ког Србина ван Србије, јер он не мари ни за Србе у Србији. Могу и Додик, и Андрија Мандић, да подигну споменик Вучићу у Бањалуци, или Подгорици, овај ће их продати кад господари од њега то затраже. Дакле, све што имате је вас 200.000. Немате чак ни подршку Срба из Црне Горе на привременом животу у Србији; и они су дигли руке од вас. Имате нешто подршке на маргинама српског друштва, од оних који још могу да разликују Црногорце од Срба из Црне Горе, али ту подршку не можете да метеријализујете.

Једино што, у политичкој сфери, има смисла, јесте хомогенизација тих 200.000 Срба. И ништа више. Пре него што се поведе борба против режима, мора се прво извршти диференцијација унутар српског народа, односно морају се поразити лажни Срби и патриоти, они који отимају српске гласове, па их преручују Милу. Док се то не обави, неће се моћи хомогенизовати српски народ. Приче типа „издаде овај, или онај“ постају већ досадне. Не дајте им да издају, аман.
И, можда и најважније, бар за први моменат: мора се имати српски медиј већег формата. После слабљења „Дана“, ИН4С је постао највећи српски медиј у Црној Гори а, богами, и у целом српству. Не зато што је он сам много велики, већ зато што су већи или нестали, или дали дупе у кирију. Пошто се политичка борба данас води, пре свега, у медијској сфери, гледајте да ојачате ИН4С, иначе ћете се, ако се он не ојача, информисати из Милових медија. Важно је да разумете да ИН4С није Гојков, него српски медиј, медиј свих нас и да имамо одговорност према њему. Ентузијазам, ма како велики био, има своје границе и то не само матријалне, већ и људске. И сам имам мали медиј, који више зависи од ентузијазма и воље, него од пара и знам како је Гојку и како је ИН4С-у. Заједно годишње потрошимо колико ПИНК у једном дану, до друге кафе.

Уколико нисте у ситуацији да материјално помогнете, а то данас није лако просечном Србину, онда бар немојте испаљивати отровне стрелице ка ИН4С-у, односно немојте имати критички тон. Нико није дужан да се, о свом „руху и круху“ бори против режима и да афирмише српство у окружењу мало бољем него у НДХ, и да још трпи критике. Ко мисли да је лако, нека проба сам да ради то што Гојко ради. Још једном честитам Гојку не деветогодишњицу рада, већ што уопште још ради и што се бори. Уверен сам да ће се борити док може да хода, као што правом Србину приличи.

Овај текст пишем на Ђурђевдан и слушам и гледам на нету новоправославце како лупетају: „Свим православним верницима који славе Ђурђевдан, желим тра-ла-ла…“
У тмини прошлости је неки наш предак запалио свећу словенском богу победе Јаровиду, који је касније променио име, али не и садржину култа.

Срби, срећан вам Ђурђевдан, и ако славите, и ако не славите, јер је то празник свих нас. Славећи Победоносца, ми данас приносимо жртву и нашим мртвим прецима, и нашим нерођеним потомцима. Ако хоћемо да и наши унуци секу колач и пале свећу, морамо данас да будемо људи и Срби и да живим примером постидимо оне који су од српства отпали и претке издали.

30 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Жалосно је да Миленковић више о политичким приликама, шансама и пријетњама зна од било ког лидера наводних српских партија. Али те „српске лидере“, како је у тексту лијепо примјећено, Мило „сатире“ на скуповима са говорнице набијајући им по који проценат опозиционо орјентисаних да не би гласови отишли коме ко није под његовом контролом (Бечићевим Демократама). Управо данас је један од тих лидера отишао на канабе код Вучића да измоли мало Цанетове лове и прими инструкције како да опструира побједу опозиције (Демократа) сјутра на локалним изборима у ХН.

 2. 0
  0

  Срби,ваша дјеца су мета.Ви,овакви какви јесте,сте прежаљени.Не дајте на своју дјецу да неби сјутра одгајали усташе.

  Срби свога посла.

 3. 1
  0

  Не слажем се да би за пар година референдум донео победу про-НАТО опцији само због лукративних разлога. Једно је кад неко стаса у атмосфери отпора, па онда неко на силу покушава да га преобрати – поготово у ЦГ то може да произведе само контра-ефекат. Али, Ђукановић у титоистичком маниру већ увелико покушава да индоктринира нове нараштаје у правцу својих, додуше климавих, идеолошки конструката, па још да им у друштвеном дискурсу затвори све алтернативне путеве („ако нисте то што вам ја кажем да сте, ништа нећете направити“) … У Црној Гори се рађају и стасавају деца којој ће, барем што се медија тиче, бити све теже да се оријентишу по питању Добра и Зла, слободе и неслободе. Та ће деца за пар година гласати на изборима и референдумима.

  Али да, ИН4С ће, у будућности, бити јако важан за промену тог курса.

  Користим прилику да се још једном насмејем покушају мог имењака да кроз православну традицију протне мало својих нео-паганских афинитета. Свети Ђорђе има сасвим другу суштину у односу на Перуна и Јаровида и да су наставили да славе ове потоње, Срби никад не би успели да издрже сва своја ропства и васкрсну након тога.

  Суштина Св. Ђорђа је у војничкој храбрости (јунаштву) која се преображава у хришћанску кротост (чојство) и тако бива у стању да извојује много дубље и трајније победе, него за Диоклецијановог службовања. Од те кротости гине и сама Диоклецијанова „аждаха“. Сељанка с Копаоника то не зна да изрази, али сам сигуран да осећа. А ви, г. Миленковићу?

 4. 0
  0

  Не раде они то Милане за џабе. Добро су се наплатили до сада, поправили имовинско стање исл.
  Немој да си у заблуди.

 5. 0
  0

  ЗАто су између осталог дуго години били главни агитатори грађанизације српске политике.

 6. 0
  0

  Odlican tekst sve je ovo istina pa svidjalo nam se ili ne svidjalo ako ne buemo imali jace medije i ne nabave se pare da in4s preraste u televiziju sve vise mladih ce da vjeruje ovim montenegrinskim medijima i da postaju dukljanoprdosi jer mediji su vam najaca propaganda zato se u pamet braco srbi a posebno ovi nasi lideri oni bi trebali da rade na tome srecan djurdjevdan svim koji slave

  • 0
   0

   Какви црни медији или просвјетна аутономија или институције културе када се овдје има…поглед!?

   Додуше,не било какав поглед већ поглед с најљепше српске планине.Онај што разрогачи очи.

   Е то,па у комбинацији с нељудском,до сада невиђеном, снагом трпљења гарант је да ће србоспартанац опстати на овој стијени што се сваког јебеног јутра огледа у мору и на крају ,како и доликује,попишати се на гроб свим својим Кантерама.

   Кад тад!

   Је ли…

   Срби,аман за аман,свога посла.

 7. 1
  0

  Ovakve napade na crnogorsko Srpstvo je svoje vremeno ima i Stjepan Radic, kada je Punisu Racica pitao,,kolko kosta to vase Srpstvo, pa da ga platimo,,
  Lijepo bi bilo da nam autor kaze, kakve On ima veze sa Stjepanom Radice, da bi bolje razumjeli ovo njegovo Uporno guranje crnogorskih Srba (crnogoraca) u srbijanstvo i u srbijance.
  Taj pokusaj da se svako crnogorstvo prikaze kao Milovo Ustastvo i da se zbog Mila zamrzi Crna Gora je jako providan.
  A sto se Dualnog identiteta tice , autor bi trebao da se odluci dali je Milenkovic ili Milan, dali je Brozov Oficir ili Srbin, dali je Srpski Nacionalista ili Ljevicar (komunista) i naravno dali ima (i kakve veze sa gore pomenutim) Stjepanom Radicem

  • 0
   0

   100%-tni, nemoj da te onespokoje crvjeni kartoni!
   Budale su oduvijek čovjeku u višku.
   … “ Dok oni bleje, nama se srce smeje“ !
   Ne baš korektno preveden stih nobelovca Dilana.
   Još on u jednoj svojoj starijoj pjesmi zaista koristi onomatopeju, bee, beee!
   Koja u srpskom jeziku tvori glagol “ blejati“, koji se posebno i neštedimice koristi u govoru, jel’ de, Srba iz Crne Gore, Crnogoraca!

 8. 0
  0

  … Moj je savjet g. Milekoviću, da se mane ćorava posla! Da odstupi i prekine da jednako zapreda o onome što malo, ili nista ne razumije!
  Kako se on, između ostalog, u prirodu, karakter i vrjednosna svojstva “ dualnog Crnogorca “ razumije kao u krivi …
  Ako bi on, kojim slučajem, bio zainteresovan da proširi vidike, mogao bih da ga uputim na nešto domaće i pregršt strane, stručne i naučne literature. Koja se fenomenološkim pristupom bavi pitanjem kulturnog i nacionalnog identiteta između „klasične konzistentnosti i moderne fluidnosti „!
  “ Fenomenologija duha, međutim … “ (Hegel )
  Međutim, ljudi, mnogi ljudi, Srbi posebno, imaju neutoljivi poriv da se pačaju, u ono što nerazumiju … Kako se neuki u sve razumiju, baš kao što se svi razumiju u fudbal, još i u politiku!
  Međutim, ovdje nije, niti bi smelo da bude, riječ o politici!?
  Ovdje je, zapravo, riječ o posljedicama politike. Baš one i onakve politike, idiotske i voluntarne, kojoj je svako znanje u svemu protivno!
  Jer, politika je nama razbibriga, grickanje semenki u samozadovoljnom samorazumjevanju igre sa loptom, kolektivno smješteni na tribinama sportskih stadiona! Stado. Jednako i u kafanski polemičkim seansama, merljivim srbijanskih, srpskih, crnogorskih mehana i krčmi. Još ponegdje u zaostalim komunističkim salonima, preživjelim liberalnu demokratiju u Srba!
  Svi jednako puni znanja o fudbalu, politici, atomskoj fizici i svemu drugom, o čemu ništa pod milijem Bogom ne znamo!
  Gotovo svi … Međutim razumjevanja, međutim slabosaznajnoj prirodi ljudskog duha, pa i g. Mileković … I on, međutim razumjevanja složenih mehanizama identitetskog karaktera i koegzistentih principa “ dualne prirode “ Srba iz Crne Gore, Crnogorca!
  Pa ga to nije spriječilo da o tome tranja, što bi rekli “ dualni “ Crnogorci, kojima je, biva, obuzet neizmjernom bratskom ljubavi!?
  … Da se vi, ipak, manete da tonete u nepoznato i grozno brukate neznanjem i nepoznavanjem onoga od čega je bježao i jedan Hajdeger. Kome je identitet “ nezaustavno oscilirao i podrhtavao u sebi“ i to kao “ svijest o neidentičnosti identiteta posredstvom identičnosti „!!!
  Hm, zanimljivo!
  I meni, zanimljivo. Koji sam o tome davna radio jednu (ne)uspjeli studiju!
  Pa šta sam onda ja razumio, a vi ne razumijete?
  … Da ne razumijem! To sam razumio!
  Još sam i razumio da su “ dualni „, višestruki identiteti realna kategorija, da egzistiraju, da se uspješno socijaliziraju i da nijesu šteta po sebi, naprotiv!
  Dalje od toga nijesam znao, mogao i smio! … G. Milenkoviću!
  Kako nije sramota ne znati, a kako ćete i sami dosjetili i znati, što je, i zasto je nešto sramota.
  Ođe se nekad govorilo : Nijedna se žena obrukala nije, što je ćutala! … O onome što znala nije, dabome!
  Pa vi sada vidite. Na vama je odluka.
  Da ćutite … Ili da učite!
  Sa vašim nespornim intelektualni potencijalom, vama se može i jedno i drugo, lasno!
  … Ovo vam ja napisah dobre volje, dobromisleć i dobronamjeran, čak!!!

  • 0
   0

   Шта си ово жврљао Бећир-савјетниче? Мрзи ме да читам, можеш ли у кратким цртама? Твоја генерација полако цркава а са њом и дуални српско-црногорски идентитет којем су те учили док си Титу носио штафету.

   • 0
    0

    Viđu avetinje!
    Nije pisano za tebe, nije ti nužda da razumiješ!
    Ti još nijesi prošlo kratki, ‘i tni kurs doktoranta u pokušaju, uvaženog N. A.
    … Javi se kad obršiš!

    • 0
     0

     … Još i nema tako kratkog, ničeg kratkog!
     Pa ni teksta u kratkim crtama, onog najkraćeg mogućeg teksta , onog što samo po koje slovo cijedi, nijednog tako nezamislivo kratkog nema, koji bi kraći bio od tvoje pameti!!!
     Sekule, kratkopametni!
     … Nema, eto, nema toliko kratkog teksta, ničeg toliko kratkog nema, koliko ti je pamet kratka!
     A u mene je, ne zamjeri, sve poduže, Sekule!
     Pa ti ne budi batal.
     Povuci me, Sekule!

     p.s. A što se štafete tiče, vidim da si dobro upućen u njenu historisku ulogu, Đikan sam ja, jadi ga znali!
     … Ha, ha, Đikan i štafeta!?
     Samo onom kratkom, samo Sekuli to može da pane na ono što nema!
     Sekule, tugo … Đe se najljepša Planina tako grozno poigrala sa tobom, jadi ga znali!?

  • 0
   0

   razumjevanja složenih mehanizama identitetskog karaktera i koegzistentih principa “ dualne prirode “ Srba iz Crne Gore, Crnogorca!

   Брт,предуго си гледао у ништавило…

 9. 0
  0

  Не постоје црногорски Срби, иако је то узалудно теби говорити, бар док те не завежу за кревет и инјекцијама излијече од болести-црногорства. Моји преци на примјер још од Немањића настањују исту географску област, која је тренутно у саставу авнојевске ЦГ, али која је кроз историју била дио Травуније, Хума, Херцеговине више од 800 година. А у саставу Црне Горе од 1878-1916 + 2006-2017 свага педесетак година, и то невољно. И ја сам за тебе „црногорски Србин“ 🙂 Да не говоримо о Приморцима и Бокељима, да не говоримо о Старој Србији…

 10. 0
  0

  … Vrlo se izvinjavam što u slavljenički dan imam pitanje za redakciju : Dakle, ima li redakcija kakav protokol koji se tiče pristupa portalu teško psihički oboljelih osoba, koje su pored svega drugog, nekulturni i skloni vrijeđanju!
  … Kako su i inače, prirodom stvari, nedostupni da se na njima konkretno primjene vaspitna sredstva, ako ne i mjere hospitalizacije!

  • 0
   0

   Ајде не млатињај. Сити смо тог вашег ‘јуначења’ и притајених пријетњи. Да сте 1% јунаци колико се …………………….,не би било црногорске државе.

  • 0
   0

   Tebe Draškoviću čekamo da nas oslobodiš, tranjo hercegovačka!
   Brukaš to ime, kad ga nikom zlostavljaš, kako se gođ oglasiš!
   … Iš!

   • 0
    0

    За тебе Ђикане један брав да га ставиш у гепек и вратиш се на најљепчу планину кано што су ти се преци враћали из силних авантура спашавања васколиког српства по околним крајевима.
    Евива!

 11. 0
  0

  Da li je moguce ovako nakaradno, nacisticki, misliti u vremenu kada se nove sile (tehnologija i AI), koje ce potrijesti svijet, strmoglavo priblizavaju? Srbi su crkveni narod. Jedini identitet koji „Srbi“ imaju su svetosavlje i mit o Kosovu (koji im jer nas vladika Rade poklonio). I u ime te klimave vjersko-etnicke ideologije ovdje se prica o ratovanju. Za koga, za sto? Veliku Srbiju a.k.a. Pecku patrijarsiju – iz turskog doba kada je opsluzivala „srpski milet“ (narod)? Da li je to vrijedno hiljada nevininh zrtava, bijede, i ocaja? Ima li cijene za vasu glupost?

  Moze li bilo kojem covjeku bi vazniji identitet od – identiteta covjeka? I „cojstva“?

 12. 0
  0

  „О кукавно Српство угашено…
  О проклета Косовска вечеро!“

  Око чега се гложе, око тога чија је нахија старија, И очекују да нас други воле и да нас Бог подупире.

 13. 0
  0

  … Pa onda, dobro!
  Ako su problem Crnoj Gori, Montenegru, kako gođ, Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci … Onda one, obe ove nazovi države, koje nijedna, ni ta srpska, ni ona montenegrinska Crna Gora, zapravo država nijesu, takve one invalidne, jedna ona kao država, a dvije Crne Gore, e one, ona, ta država podeljena naroda, nema nijedan problem!!!
  … Ako to nijesu Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci!???
  Lako će se dogovoriti ostrašćene budaletine sa jedne i da druge strane, koji sebe krste i doživljavaju kao samo Srbe, i samo Montenegrine, Novocrnogorce, jadi nas š njima znali!
  … Još će se oni najbolje razumjeti sa onim Srbijancima, koji očima ne mogu da vide ljude iz Crne Gore, kako gođ da se ovi kazuju! … Svejedno!
  … Zbogom pameti!
  Zbogom milo srpstvo, dok je fukare takve, takvih idiota, maloumnika i bezmozgovića, umno nestasale bulumente mrzitelja, bošibozuk ovih i onih, svakojakih!
  Koji su najobičnije mrcine polupismene, i na ovom blogu, takođe!
  Gomila pečobraznih blejača. Protuve sumanute, potivne zdravom razumu, kamoli svesrpskim procesima povezivanja, socijalne i nacionalne kohezije!
  A njina baš takvima, posebno, izviše svega i svakoga, krv su im u oči Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci!??
  Sve je njima drugo potaman!???
  I ustaše, i balije, i Šiptari, i .. I NATO, i on. Sve im i svako potaman.
  Baš i samo, smrtno im smetaju samo oni koji su bolji Srbi od samo Srba. Još i bolji Crnogorci od samo Crnogoraca, Montenegrina, Novocrnogoraca!!!
  … Smetaju im Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci! ??
  Luđacima, još od onda smetaju, smrtno!
  …. Neka nam je sretna skora propast! Svima nama, propast!
  I ovima i onima, dalje pameti!
  Ogrezli u mržnji na brata rođenog!???
  Nikog oni ne mrze kao brata, kao onog drugog lokalizacijskog Srbina, otud Krajine do Pirota! Nikog oni ne mrze kao njih .. Kao sebe!?
  … Kako već predugo propadamo, u živi pijesak nerazumice tonemo … Puštiti nas neće da isplivamo, samosrbijanci, samosrbi, samo Crnogorci, svi oni, u svemu sami, koji samo u pamet i glavu nijesu sami!!!
  … Kada oni jednom dokončaju podjele i diobe, kad raskrčme srpsku porodičnu srebrninu, kad se utope u svoje male svjetove skorojevićkih lokalizacirskih srbijanaca i mitomanskih crnogoraca, e, onda Srba više biti neće!
  … Sretna vam propast ćiftinski i avlijanerski srbijanci, drezdensko-đidovski Crnogorci!
  Dok je vaš takvih, srpstva biti neće!!!
  I dobro je da neće, da ga ružite i skrnavite, pred svijetom brukate!
  Kad vam jednom, daće Bog, lipišu bezumne i idiotske partikularne ideologije zatucanih srbijansko-crnogorskih lokalizacijski Srba, svanuće Srbinu! … Svakom će Srbinu da svane, kada njima utuli svijeća.
  … Pa i Srbinu iz srpske Crne Gore, onom Crnogorcu, koji je jednom bio najbolji Srbin, pa će opet! … Nego kako, nego opet!
  Kako će ova kuga strulih mozgova ubrzo da oduši, kako prve vatre ponovo zapale Balkan!
  U poslednjoj igri, ratnoj igri atavističkih balkanaca!
  Onda će se viđeti ko je ko, a ko je niko.
  Taj niko, taj koji je srpstvo kopao još u onu 1918. godinu, a sahranio ga živa u 45.!!!
  Ali živ je taj Srbin, Svesrbin, smrti njemu nema!
  … Svjedočiće ga dolazeći dani, neporjecivo i za sva vremena!
  Srbina koji je jednako Srbin, Hercegovac, Kosovac, Srijemac, Slavonac, Crnogorac, Šumadinac …
  Jedan i jedini Srbin!
  … Jedino Srbin, kada je sve to!!!
  Kada je svaki Srbin Srbin … Pa i onaj Srbin iz srpske Crne Gore, Crnogorac. I on, Srbin!!! Iako Srbin iz srpske Crne Gore, Crnogorac!!!
  A ova mrzilačka g****, koja se međusob’ mrze i opadaju … Da im u koži nijesam!
  Njima ni u ono najljepše jutro, u najljepšoj Planini, i svuđe drugde srpskog, njima ni u to jutro ne svanjava!
  Kad jednom iziđu na svjetlo dana, poješće ih prva zraka sunca.
  Od njih će ostati samo šaka pepela i sjećanje na najvećeg srpskog neprijatelja, koji je on sam sebi najveći!
  Spasa nama nema, propasti nećemo!

  p.s. Ako su problem Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci …
  Evo, mi ćemo se povući i sa ovog bloga, pa vi do mile volje kopajte oči jedni drugima, bez nas!
  Oni otud, srbijanski cigani, a vi odovud crnogorski šiptari, kako se međusob’ lijepo i bratski, svako malo, častite …
  Mi vam kvarit’ nećemo!!!
  Daleko vam lepa kuća!

 14. 0
  0

  Немојте се једити, Ђикане,

  Разумем шта хоћете да кажете и сами сте рекли – проблем је недостатак афирмативног система вредности. Када га опет буде било, као што га је било пре сто година, опет ће му се морати покорити. Јер, тај систем вредности ће их све превазилазити.

  Сви ће говорити са становишта тог система вредности („Српског становишта“, како рече Србин, пореклом из најлепше планине, Мило Ломпар:)) , а не као бранитељи својих „прћија“.

  До тад: остаје само препуцавање.

  До тад ће сви, нужно, бити затворени у своје локализме и „мале светове“ и мржња ће нас делити и мафија „повезивати“.

  Али, кад је било другачије…

  Било је славних дана, али од европског Средњег века па наовамо, српско јединство је пре трајна тежња него, ма и тренутна, реалност.

  Мислим да ћемо ми с том тежњом да дочекамо и Есхатон.

 15. 0
  0

  Alo Ljudi ne pridajte ovoliki znacaj Drugu Milenkovicu, nasi stari su nas naucili ,,Nije vazno sto ti kaze , no ko ti kaze,,
  A ovo nama kaze , bivsi Brozov oficir JNA, bivsi Jugosloven, bivsi Komunista Ljevicar a sada naprasno Kolimnista i Intelektualac.

 16. 0
  0

  … Još i jedna digresija!
  Gdje su i dokle, do skoro juče, za istoriju juče, Srbi na Zapad dopirali, tamo živjeli kao većinsko stanovništvo, do gdje?
  Do tamo, kako se to slabo zna. Ćuti se i taji …
  Do Trsta i Gorice!!!
  Baš do tamo, kako je to (ne)moguće!??
  Moguće je, moguće …
  Po austrougarskom popisu, koji se i danas smatra za primjer pouzdanosti i tačnosti, po popisu iz 1856. godine na Istri je živjelo 194.000Srba (!!!), 56.000 italijanskog porjekla i 32.000 stanovnika koji su se izjasnili kao Slovenci!
  Gde su danas Zapadni Srbi!?
  Gde su danas Srbi na zapadu Balkana, dokle dopiru?
  Do koje to zamišljene granice, Srbi!
  Srbi sa granicama međusrpskim u glavama, Srbi!
  Granični međusrbi, sa sve čvršćim međusobnim granicama!
  … Srbi, bezmalo bez državnih granica!
  Bezgranični Srbi, već ako granice nijesu međusrpske!???
  Niko nama nije potreban za propast i nesreću!
  … Dovoljni.

 17. 0
  0

  Ја не разумије оволику фрку око текста, шта је Човјек слагао? Миленко, одличан 5

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here