Насловна Политика Уљаревић: Титула почасног грађанина се злоупотребљава

Уљаревић: Титула почасног грађанина се злоупотребљава

1
ПОДИЈЕЛИ

Титула почасног грађанина у Црној Гори се све више злоупотребљава, јер се додјељује на основу политичке и националне припадности а не заслуга, сматра извшна директорка Центра за грађанско образовање (ЦГО) Далиборка Уљаревић. Подсјећајући да је Општина Беране недавно прогласила предсједника Србије Томислава Николића за почасног грађанина, док су албански премијер и косовски шеф дипломатије Еди Рама и Хашим Тачи почасни грађани Улциња, Уљаревић је упозорила да је опасно инсистирање на националном карактеру.daliborkauljarevic

“Када се почасна проглашења уведу на терен политике, питање је ко све од тога има корист, а ко штету. Јасно је да идентитетска питања која се подстичу оваквим одлукама данас немају тежину коју су некада имала, али ипак са собом носе одређени ниво друштвене опасности и буде ружна сјећања. Овако установљен контекст афирмације националног на локалном нивоу, кроз политичке институције, даје на значају политици доминантног ДПС-а”, рекла је она.

Николић ће примити титулу почасног грађанина на сјутрашњој свечаној сједници, на коју неће доћи предсједник СО Улцињ Фуад Хаџибети. Он је одбио да присуствује због одлуке опозиционих партија да не дођу на додјелу почасних титула Рами и Тачију. Функционери СНП-а и Демократског фронта противили су се одлуци улцињских власти, наводећи да је та одлука провокација грађана који нијесу Албанци.

Уљаревић сматра да се титуле дијеле људима који ничим нијесу помогли градове чији почасни грађани постају. “Умјесто да почасни грађани буду признати умјетници, хуманитарци или научници, нас као грађане засипају јефтином политичко-националном пропагандом као параваном од којег се не виде бројни проблеми из социо-економске сфере”.

Николић је за почасног грађанина изабран на иницијативу Нове српске демократије, из које је образложено да је предсједник Србије предложен јер “у Беранама скоро да нема куће која у Србији нема некога свог”.

С друге стране, градоначелник Улциња Фатмир Ђека је додјељивање титули Рами и Тачију образложио “њиховим заслугама за изванредне добросусједске односе, регионалну сарадњу и квалитетнији положај Албанаца у Црној Гори”.

Док је Ђека, мимо статута, заобишао гласање у Скупштини, Николић је за почасног грађанина у беранском парламенту именован једногласно. За њега су гласали одборници ДПС, иако је Николић у вријеме док је био у Српској радикалној странци говорио да Срби у Црној Гори треба да праве своју државу и да односи између двије државе не могу бити добри уколико Црна Гора буде независна.

Уљаревић наводи да је ДПС подржао Николића јер се ради о политичком партнеру партије Мила Ђукановића. “Када анализирамо политичку прошлост многих политичара из држава нашег региона уочавамо да је промјена курса дјеловања, залагања, политичких ставова постала њихов заштитни знак и нажалост “квалитет” за политичко преживљавање.

Овај вид хипокризије постао је доминантан у политици на овим просторима, а до не тако давно супротстављене политичке структуре се већ неко вријеме међусобно одликују и признају”, рекла је Уљаревић.

ДПС: Николић се оградио од негирања Црногораца и државе

На питање због чега су подржали инцијативу да се Николић одликује упркос некада оштрој реторици према црногорској независности, у ДПС-у су навели да се предсједник Србије оградио од свега што је говорио.tomislav-nikolic

“Као што знате, предсједник Србије је одмах по избору на ту функцију изјавио да заувијек признаје Црну Гору као државу и да је та тема за њега завршена прича.

Том изјавом, али и својим даљим поступцима, Николић је направио значајан искорак у односу на своје претходнике, учинио јасан отклон од реторике партије којој је припадао у предреферендумском периоду и допринио даљем унапређењу односа двију сусједних и пријатељских држава“, истичу у ДПС-у.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Zanimljivo je da su se vajni NVO „aktivisti oglasili tek kad je to dobio Nikolić, o kome ne mislim ništa dobro, ali siguran sam da se nikad ne bi „glasnuli“ da se sve završilo sa Tačijem i Ramom! Toliko o njihovoj „objektivnosti“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here