Насловна Политика Уљаревић: Протести и бојкот парламента нијесу добре идеје

Уљаревић: Протести и бојкот парламента нијесу добре идеје

0
ПОДИЈЕЛИ

“Такви услови тренутно не постоје и уколико се буде инсистирало на овим идејама, у овој констелацији односа, то може само да се опозицији, али и црногорском друштву, врати као бумеранг”, казала је Уљаревић.

Daliborka-Uljarevic

Идеје о организовању протеста или бојкота парламента нијесу добре, а има бољих начина за одлазак власти у опозицију, оцијенила је извршна директорка Центра за грађанско образловање Далиборка Уљаревић.

Она је казала да су те идеје легитимна средства политичке борбе, али да би била политички учинковита морају представљати дио шире и осмишљене координације, добре партијске организације, јасних циљева и вриједности, са могућношћу добијања најшире домаће подршке и међународне заједнице.

“Која је сврха заговарања за бојкот у недјељи у којој се у Европском парламенту усваја резолуција о Црној Гори у којој европски парламентарци јасно поручују да немају разумијевања ни за досадашње ограничене форме бојкота скупстинских дешавања тога типа”, упитала је Уљаревић.

Резолуција није обавезујући документ али, каже она, ако неко жели да придобије подршку међународне јавности за политичке активности у земљи, мора да опипа и њен пулс.

“Ту нема мјеста коцкању са ад хоk рјешењима, која су се у не малом броју случајева показала као контрапродуктивна”, рекла је Уљаревић.

Протести су, каже она, увијек једначина са више непознатих, и да би имали основу да буду успјешно изведени неопходно је да постоји јак и непосредан повод, али и функционална инфраструктура. “Социјалне тензије нијесу мале, економски параметри су поражаваући, одрживост многих друштвених система врло упитна”.

Она ј упозорила да опозиција има хроничан проблем координације и унутрашњег неповјерења. “Небитно да ли ће се опозиција наћи на једној листи или више њих, битна је јединствена платформа за смјену власти”.

Према њеним ријечима, неријетко се стиче утисак да су дјелови опозиционих структура више посвећени отварању сукоба унутар саме опозиције, али и према другим дурштвено подржавајућим елементима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here