Насловна Политика Улазак Србије и Албаније у ЕУ важан

Улазак Србије и Албаније у ЕУ важан

0
ПОДИЈЕЛИ

Чланство у ЕУ Србије и Албаније је од стратешке важности за стабилизацију и безбедност целог западног Балкана, каже шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони.

zastava-eu

Он је додао да ће Италија и убудуће играти главну улогу у остварењу тог циља.

Први трилатерални састанак министара спољних послова Италије, Србије и Албаније, Паола Ђентилонија, Ивице Дачића и Дитмира Бушатија одржан је данас у италијанском Сенату, и на њему је послата јасна порука Бриселу да приступни процес две земље треба да буде убрзан, преноси италијанска новинска агенција Анса.

Ђентилони је истакао да је чланству у ЕУ Србије и Албаније „стратешки посвећена“ италијанска влада, што је поновио на крају шестомесечног председавања Италије ЕУ и премијер те земље Матео Ренци.

Та посвећеност, указао је италијански министар, „треба да буде подељена са европским партнерима“ док сада „чекамо на даље резултате“.

Београд и Тирана изразили су захвалност Риму због његове улоге „моста“ са Европом, као и због италијанског посредовања у смањивању затегнутости између Србије и Албаније, наводи Анса.

„Италија може да нас подстакне да нормализујемо односе, што је неопходно за безбедност целог региона“, рекао је Дачић. Западни Балкан, како је додао, сада може више него икад да представља добар пример тога како конфликти и грађански ратови могу да буду превазиђени.

„Нисмо преобраћени из ђавола у анђеле. Чињеница да више нема конфликта на западном Балкану делимично се дугује изгледима да постанемо чланице ЕУ“, рекао је албански министар спољних послова.

Имајући у виду улогу коју Европа може да одигра у кризама које нису тако далеке од њених јужних граница (у Либији) или од северозападних (у Украјини), Ђентилони је рекао да је искуство бивше Југославије показало да је Европа стабилизујући фактор и да она данас мора да искористи „већу геополитичку осетљивост“.

Он је додао да у Украјини није било „много разговора на политичком нивоу“.

Тројица званичника данас су разговарала и о економији, енергетском сектору, безбедности и имиграцији, што су све, како подсећа Анса, сектори у којима Италија блиско сарађује са Србијом и Албанијом и чији је највећи трговински партнер, што такође може додатно бити унапређено.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here