Насловна Политика Украјински тенкови на граници са ЛНР

Украјински тенкови на граници са ЛНР

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјинска војска поставила је три тенка на границу са Луганском Народном Републиком и на тај начин директно прекршила споразум из Минска којим се предвиђа комплетно повлачење тешког наоружања са линије контакта.ukrajinski-tenk

Лугански информативни центар је саопштио да се тенкови налазе у насељу Кондрашовка, сверозападно од Луганска.

Поред тога, саопштено је и да је украјинска војска гранатирала транспортни мост који повезује ЛНР са западном Украјином. Заменик команданта полиције ЛНР Виталиј Кисељов рекао је да је јасно да Кијев на овај начин шаље поруку да не контролише батаљоне који се налазе дуж линије контакта са ЛНР. Према његовим речима, поједини батаљони украјинске војске тиме желе да испровоцирају побуњенике како би се прекршио договор из Минска.

Међутим, нешто касније је председник Украјине Петро Порошенко на брифингу у Харкову изјавио да је Украјина спремна да повуче тенкове са линије контакта у Донбасу, како би се избегли могући сукоби. Он је истакао да је у договору са мисијом ОЕБС-а неопходно успоставити осматрачнице како би се обезбедио апсолутни прекид ватре. Такође, додао је Порошенко, потребно је што пре започети економску, политичку и хуманитарну реинтеграцију Донбаса.

Са друге стране, власти Доњецке Народне Републике саопштиле су да размена заробљеника неће бити настављена уколико Кијев не почне у потпуности да поштује мировни споразум из Минска.

„Ми им шаљемо спискове ратних заробљеника, а од њих добијамо искључиво спискове случајних заробљеника“, каже шеф ДНР Александар Захарченко, додајући да се међу људима на списковима уопште не спомињу заробљени војници, већ њихове мајке, жене и деца.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here