Насловна Политика Украјински националисти марширали у част сарадника нациста

Украјински националисти марширали у част сарадника нациста

2
ПОДИЈЕЛИ

На хиљаде украјинских националиста марширало је данас са бакљама Кијевом, прослављајући 106 година од рођења контроверзног Степана Бандере, борца против совјетске власти, кога је Москва означила као сарадника нациста.

20150101194812_281787

Неки од учесника поворке били су обучени у униформе из Другог свјетског рата, док су други били огрнути националистичким црно-црвеним заставама. Демонстранти су узвикивали „Украјина припада Украјинцима“ и „Бандера ће се вратити и завести ред“, преноси АФП.

Руски предсједник Владимир Путин је прољетос лидере украјинске побуне против бившег предсједника Јануковича назвао „идеолошким насљедницима Бандере, Хитлеровог саучесника током Дугог свјетског рата“.

Бандера је био идеолошки вођа побуњеника против совјетске власти, који су се борили раме уз раме са њемачким окупаторским снагама у Другом свјетском рату.

Велика глад у Украјини тридесетих година прошлог вијека, до које је довела совјетска колективна пољопривреда, окренула је многе Украјинце против Москве и учинило их наклоњеним сваком ко би им помогао да се ослободе власти Кремља.

Нијемци су, међутим, ухапсили Бандеру због тога што је покушао да формира украјинску владу и држали су га у концентрационом логору до краја рата. Агент КГБ-а га је 1959. отровао у Минхену.

Прозападни украјински предсједник Виктор Јушченко је јануара 2010. постхумно одликовао Бандеру медаљом Хероја Украјине, што је разгњевило Русију, али и украјинске Јевреје, које су током рата, осим њемачих окупатора, беспоштедно прогањали и домаћи националисти.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Stepan Bandera je u logoru proveo manje od dvije godine, 1944. je pušten i od strane SS upućen u Ukrajinu. Na osnovu specijalnog sporazuma Njemci su masovno počeli da dijele oružje. Ovaj portal bi trebao da bude poslednje mjesto za promovisanje netačnih i lažnih istorijskih činjenica …

  2. 0
    0

    Нијемци су, међутим, ухапсили Бандеру због тога што је покушао да формира украјинску владу и држали су га у концентрационом логору до краја рата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here