Насловна Друштво Украјинци губе Тоњенкоје и Красногоровку, „заљуљали” се и остали фронтови

Украјинци губе Тоњенкоје и Красногоровку, „заљуљали” се и остали фронтови

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је вечерас да је неопходно „хитно обнављање примирја на истоку Украјине”.

krasnogr_123

Истовремено је затражио да све три стране – и Кијев, и Доњецк и Луганск – одмакну тешко наоружање од линија додира. Посебно је инсистирао на „затварању границе” између Русије и Украјине.

Кери је такође поновио претњу Барака Обаме: да ће цена коју плаћа Русија бити повећана „уколико се напади наставе”.

Амерички државни секретар – уосталом, као и званични Вашингтон у целини – уопште не примећује да је најновију фазу рата започео Кијев и да су његове снаге, само у току 25. јануара, преко 30 пута гранатирале и ракетирале веће градове Новоросије.

Иначе, на северозападној периферији Доњецка воде се жестоке борбе за приградско насеље Тоњенкоје.

Украјинци су морали да напусте део тог насеља, а његови становници су открили да су пре одступања опљачкали и запалили многе куће. Међу њима је било и странаца.

У старом делу града Авдејевка – из чије околине Украјинци су месецима гранатирали Доњецк – данас су вођене и уличне борбе.

Борбе се воде и око још два сателитска града око Доњецка – Карловке и Красногоровке.

Битку за Красногоровку Украјинци практично већ губе. Део њиховог тамошњег гарнизона је опкољен, а део одступа према Курахову. На унапред припремљене резервне утврђене положаје.

Војни аналитичари сматрају да је и ово доказ да се део фронтова у Новоросији „заљуљао”. Процењују, међутим, да ће пад украјинске окупационе управе у деловима Донбаса које Кијев још држи бити постепен, а понегде и спор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here