Насловна Политика Украјина се узда у добре везе Србије са Русијом

Украјина се узда у добре везе Србије са Русијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјина очекује од Србије да њено председавање ОЕБС-у буде транспарентно, непристрасно и објективно и од користи за ову организацију, као и да ће захваљујући традиционално добрим односима Београда и Москве отворити нове могућности за проналажење ефикасног начина за деескалацију сукоба у Украјини, навео је први секретар амбасада Украјине у Србији Миколај Ђигун.

ivica dacic

„У Кијеву је био министар спољних послова Србије Ивица Дачић који разговарао са шефом украјинске дипломатије Павлом Климкином и нагласили су важност активног даљег ангажмана ОЕБС-а у поступку тражења ефикасног решења регулисања ситуације на истоку Украјине“, рекао је Ђигун за Тањуг.

Он је навео да су се Дачић и Климкин сложили око неопходности реализације мировног плана председника Украјине (Петра Порошенка) и договора из Минска од септембра ове године, који су кључни за обнављање мира у Донбасу.

„Чули смо веома важну поруку од Дачића да ће српско председавање ОЕБС-у да буде транспарентно, непристрасно и објективно и да ће бити од користи за организацију ОЕБС. Србија неће навијати ни за кога, биће верна принципима организације. Ми то снажно подржавамо и ценимо“, казао је Ђигун.

Украјински дипломата истакао је као веома важну Дачићеву поруку да ће искористити постојећа искуства Србије у Србије у поступку решавања конфликата на постјугословенском терену, а да од свих држава чланица ОЕБС поштовање својих обавеза, не сумњајући да ће Србија дати све од себе да се поштује међународно право и принципи ОЕБС.

„Узимајући у обзир наставак руске агресије на Украјину и кршења основних принципа ОЕБС-а сматрамо да организација мора да предузме мере у циљу обнове поштовања према Хелсиншком завршном акту и у циљу исправљања учињених одступања и прекршаја“, рекао је он.

Традиционално пријатељски односи Србије и Русије, отвориће нове могућности за проналажење ефикасног начина деескалације украјинско – руске кризе и ми рачунамо на то, нагласио је Ђигун.

Он је такође истакао важност јачања мандата посматрачке мисије ОЕБС на терену на истоку Украјине, јер су, према његовим речима посматрачи тренутно распоређени само на два гранична прелаза са руске стране границе „и због неконструктивне позиције Москве мандат мисије није био проширен на друге прелазе“.

„У овој ситуацији нема смисла говорити о некој ефикасности и прекиду даљег уласка плаћеника, наоружања и регуларних војних трупа са подручја Русије на исток Украјине. Очекујемо да Србија начини неки корак ка проширењу мандата те мисије и да обезбеди ефикасно праћење ситуације“, навео је Ђигун.

Он је оценио да „Србија као нико други разуме ситуацију у Украјини због трагичних дешавања на овом терену“, као и да је најважније да се испуне тачке договора из Минска.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here