Насловна Политика Украјина повукла оружје из Донбаса (ВИДЕО)

Украјина повукла оружје из Донбаса (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјина је повукла своје оружје из Донбаса до потребне удаљености, према споразуму из Минска, саопштио је потрпарол војних снага Јузеф Венскович.

ukrajinska vojska

Међутим, додао је да одбрамбене снаге и даље гранатирају украјинске положаје.

Гранатирања су интезивирана иако су се наоружане јединице самопрогласених република Доњецк и Луганск повукле са линије контакта„, казао је он.

Доњецк и Луганск су 18. јула најавили почетак повлачења тенкова и оклопних возила, калибра мањег од 100 милиметара, на раздаљину од најмане три километра од контакт линије, преноси ТАС С.

Наоружање Доњецка остало је само северно од истоименог града и у Деблацеву, на деловима контакт линије.

Луганск повлачи наоружање дуж целе контакт линије, укучујући подручје у близини насеља Шасти. Доњецк и Луганск су се одлучили на једностано повлачење наоружања, према спрозуму из Минска.

ТАС С наводи да је данас могућ и нови састанак контакт групе у Минску, за решавање проблема рата на истоку Украјине.

Упркос наставку сукоба и спорадичне размене ватре, ратоборне реторике сукобљених страна и одстуства директног дијалога између њих, на дневном реду ће по први пут бити питања која би заиста могла дати велики подстицај мировном процесу.

Стране су направиле највећи напредак у области повлачења оружја, калибра мањег од 100 милиметара. То ће бити главна тема састанка, како је најавио представник Републике Луганск Владислав Деинего.

Милиције Народне Републике Доњецк ће почети повлачење тенкова и оклопних возила са још три места на линији фронта, најавио је портпарол локалног министарства одбране Едуард Басурин.

Басурин је за новинску агенцију Доњецка рекао да ће повлачење пратити посматрачи из Организције за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Заједничког центра за контролу и координацију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here