Насловна Политика Украјина: Нови састанак Контакт групе

Украјина: Нови састанак Контакт групе

0
ПОДИЈЕЛИ

Контакт група за Украјину састаће се данас у Минску у покушају да пронађе рјешење које би означило крај сукоба на истоку Украјине.

ukrajina1
Састанку ће присуствовати представници страна сукобљених на истоку Украјине, а надгледаће га представници ОЕБС-а и руски амбасадор у Кијеву.

Самопрокламована Доњецка Република (ДПР) саопштила је да је њен преговарач Денис Пушилин добио позив да присуствује данашњем састанку Конатакт групе.

„Путујем за Минск. ДПР је добила званичан позив од ОЕБС-а да учествује на састанку“, рекао је Пушилин у изјави Тас с-у. Он је рекао да не зна ко ће представљати власти у Кијеву. Руска агенција преноси да је и преговарач  Луганске Народне Републике Владислав Деинего отпутовао у Минск.

Нов састанак Контакт групе долази у тренутку нових тензија између Москве и Брисела будући да су шефови дипломатија Европске уније јуче на ванредном састанку донијели одлуку о продужетку санкције Русији до септембра. 

У међувремену, пољски министар одбране Томаж Сјемоњак изјавио је у Варшави како су, по његовом мишљењу, шансе за неки напредак у Минску скромне јер је, наводно, главни циљ Кремља да минира те преговоре и блокира украјински европски пут.

На последњем састанку у Минску, 24. децембра, нису остварени никакви помаци, а убрзо је услиједило и обнављање непријатељстава.

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је како би састанак у Минску требало да резултира јачањем присуства ОЕБС-а дуж границе Русије и Украјине како би се осигурало да проруским снагама не пристиже наоружање и људство са истока.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here