Насловна Политика Украјина не жели да буде сиромашна рођака ЕУ

Украјина не жели да буде сиромашна рођака ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

ukrajina-zastava

Ми не треба да будемо сиромашни рођаци који испружене руке просе помоћ, званичан је став Украјине, који је изрекао њен председник Виктор Јанукович и тиме најавио да неће ставити потпис на споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Са те позиције он одлази на Самит источног партнерства, који данас почиње у Вилњусу.

Украјина је неочекивано прошле недеље саопштила да то неће учинити „из економских разлога”. Упркос томе, премијер Микола Азаров је на јучерашњој седници владе поручио да су европске интеграције непромењен приоритет. Оваква дневна колебања сведоче о томе колико је друга по величини земља Европе, са 45 милиона становника, растрзана између Истока и Запада.

У настојању да истргне Украјину из руске орбите, ЕУ јој обећава погодности које проистичу из споразума о придруживању, док јој Русија нуди финансијску корист од уласка у њен економски блок. Истовремено, Запад и Кремљ се међусобно оптужују да уцењују Украјину да би је привукле свако на своју страну. Москва је претила завртањем дотока и поскупљењем природног гаса и обуставом економске сарадње и већ је ограничила увоз украјинске робе – челика и чоколаде. То је, према речима премијера Азарова, смањило овогодишњи извоз за 6,5 милијарди долара.

Подршка Тимошенковој

Јулија Тимошенко, осуђена на седам година затвора због злоупотребе службеног положаја, штрајкује глађу како би извршила притисак на Јануковича да потпише споразум о придруживању са ЕУ. Протесте подршке Тимошенковој предводи њена ћерка Јевгенија.

С друге стране, у тако тешкој економској ситуацији ЕУ је, по мишљењу аналитичара, испостављала Украјини стално нове захтеве и услове.

  • ЕУ је изабрала погрешну стратегију и превише је исполитизовала питање Јулије Тимошенко, које је могло да се реши споразумно. То је народу пољуљало веру у то да су нам врата ЕУ заиста отворена – изјавио је у интервјуу за „Велт” Виктор Јушченко, бивши премијер.
    Поврх свега, ММФ је затражио од Кијева да повећа цену гаса и да замрзне плате. Премијер Азаров је изјавио да је наложио министарствима спољних послова и економске политике и трговине да организују консултације Кијева, Брисела и Москве. Циљ је да се отклоне противречности „у троуглу интереса“ како би дошло до потписивања споразума са ЕУ под повољнијим условима за Украјину, „а да притом не изгубимо ни тржиште Русије, ни ЕУ“, навела је агенција Укринформ.

Истовремено, председник Јанукович је нагласио да ће држави бити потребна подршка ако се одлучи да потпише споразум са ЕУ.

  • Засад, осим омче, ништа не видимо – рекао је он, додајући да је Украјина од 21 обавезе према ЕУ, испунила 19.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here