Насловна Политика Украјина кренула путем без повратка: „Прогласите Русију агресором“

Украјина кренула путем без повратка: „Прогласите Русију агресором“

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјински парламент је позвао Уједињене нације, НАТО и друге међународне организације да прогласе Русију агресором.

Ukrajina parlament
 
Претходно је украјинска Врховна рада усвојила изјаву којом се Русија дефинише као држава агресор, што отвара пут за посљедице по међународном праву.

Посланици су такође потписали саопштење које је прослијеђено водећим европским и свјетским међународним организацијама, у ком захтијевају од њих да начине истовјетан потез и прогласе Русију агресором, пише Раша тудеј.

У Врховној ради је донијета и одлука да се предсједнику Украјине Петру Порошенку предложи увођење ратног стања у држави које би трајало све док не престане “руска оружана агресија против Украјине“.

Ванредно стање је претходно, указом премијера Арсенија Јацењука уведено на истоку државе, гдје се одвијају жестоке борбе украјинских и проруских снага.

Посланици су апеловали и на стране партнере да доставе Украјини војну помоћ, како би она могла да ојача своје одбрамбене капацитете, као и хуманитарну помоћ за цивилно становништво ратом захваћених подручја.

Врховна рада је такође закључила да међународна заједница треба да Доњецку и Луганску Народну Републику прогласи терористичким организацијама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here