Насловна Политика Украјина гомила војску ка истоку земље

Украјина гомила војску ка истоку земље

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјински парламент изгласао је данас одлуку да ојача линије украјинске војске на југоистоку земље и да настави делимичну регрутацију после упозорења службе безбедности да су проруске снаге повећале војну активност на том подручју.

parada-kijev-ukrajina

„Руска агресија се наставља. Значајно су појачали интензитет ватре“, рекао је секретар Националног већа одбране Олександар Турчинов, додајући да је 8.500 припадника руских регуларних снага распоређено у источној Украјини, пренела је агенција Ројтерс.

Турчинов је навео да су у најжешћој ватри ове године убијена двојица украјинских војника, као и да је 129 пута пуцано са положаја проруских снага.

Упозорење Турчинова дошло је дан након гранатирања аутобуса са цивилима у којем је погинуло 12 особа, а Кијев је окривио проруске снаге за тај напад, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров јуче категорично захтевао да ОЕБС детаљно истражи тај догађај.

Украјински парламент подржао је декрет председника Петра Порошенка о замени војника на фронту, довођењу резервног састава и спровођењу делимичне регрутације.

Турчинов је оценио да постоји хитна потреба за јачањем војних снага до нивоа који гарантује адекватно реаговање на претње по националну безбедност Украјине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here