Насловна Руски поглед Украјина: Фашисти настављају да уништавају споменике херојима СССР-а

Украјина: Фашисти настављају да уништавају споменике херојима СССР-а

Закон “О осуди комунистичког и нацистичког режима” усвојен је у Украјини у мају 2015. године, и представља увод у дивљање бандероваца широм земље

0
Ukrajina, fašisti, spomenici
Вандали након уништавања споменика генералу Ватутину; фото: 112.ua

Украјински националисти оскрнавили су споменик совјетског генерала Николаја Ватутина у селу Нови Боровичи у Черниговској области. Вандали су се и похвалили овим гнусним чином на страници радикалне организације „Соко“ на Фејсбуку.

“Упркос неуспјеху званичних институција, националисти из черниговске ћелије Сокола настављају са декомунизацијом региона”, истакли су. Они су потписали и публикацију са фотографијама, обећавши “да ће се додатно потрудити да очисте земљу од непријатељских симбола”.

Националисти су примијетили да је Украјински институт за националну памћење уврстио генерала Ватутина на списак особа које су се бориле против независности Украјине.

Подсјетимо, 27. марта представници Сокола су разбили Ватутинову бисту и у селу Фесковка, наводи украјински часопис Земља.

Николај Ватутин је прослављени совјетски командант, ратни генерал, херој Совјетског Савеза. Током Великог отаџбинског рата предводио је војску на Вороњешком, Југо-западном и Првом украјинском фронту. Погинуо је 1944. од метака украјинских националиста.

Закон “О осуди комунистичког и нацистичког режима” усвојен је у Украјини у мају 2015. године. Он подразумијева преименовање свих топографских објеката, чији се називи односе на СССР, и рушење споменика који наводно пропагирају комунистичке идеје, наводе Известија.

У фебруару, украјински рониоци су потопили бисту Владимира Лењина, а претходно су је офарбали и повезали жутом марамом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here