Насловна Политика Уколико не постигнете договор у Бриселу, ништа од ЕУ

Уколико не постигнете договор у Бриселу, ништа од ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Немачка канцеларка Ангела Меркел запретила је отворено Београду и Приштини да само напредак у дијалогу омогућава њихово приближавање ЕУ.

angela-merkel

– Само ако буде напретка (у дијалогу Београда и Приштине), биће напретка и у вези с приближавањем Европској унији. Време је за компромис – рекла је Меркелова у Берлину после разговора с премијером Косова Исом Мустафом, пренела је немачка агенција ДПА.

Договор у ноћи између понедељка и уторка, после пуних 17 сати бриселског дијалога, није постигнут јер косовска делегација није хтела да потпише споразум о ЗСО, због чега је премијер Александар Вучић преломио да онда неће потписати ни договорени споразум casino о телекомуникацијама.

Вучић и косовски премијер Мустафа финализирали су текст документа о телекомуникацијама, а готово је било све договорено и око Заједнице српских општина (ЗСО), када је косовска делегација пред сам крај преговора одједном затражила да се из споразума о ЗСО практично избаци четвртка тачка самог Бриселског споразума.

Приштина је покушала да издејствује да ЗСО буде асоцијација општина која не би имала већа овлашћења, док Београд инсистира на томе да ЗСО има надлежност за урбано и рурално планирање, у области образовања, здравства и економског развоја. Енергетика и “Парк мира” нису дошли на ред у Бриселу прексиноћ.

– Не знам о чему говоре Хашим Тачи и Агим Бахтири. Можда су се међу собом договорили – нашалио се Вучић.

Договорено је да “Телеком” на КиМ задржи имовину, да продужи лиценцу до 2017. године, добили смо фиксне телефоне и локалне позиве из Митровице и Грачанице за Београд са 011 и обрнуто са 038 за Приштину и наше ТВ канале. Београд ће дати сагласност да Косово добије позивни 383 који ће бити евидентиран уз звездицу која означава да се не ради о независној држави.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here