Насловна Друштво Ухапшен македонски новинар Зоран Божиновски

Ухапшен македонски новинар Зоран Божиновски

7
ПОДИЈЕЛИ

Сарадник портала ИН4С и власник интернет медија „Буре весник“ Зоран Божиновски ухапшен је данас у Новом Саду, по међународној потјерници коју је за њим расписала македонска полиција. То је данас потврдила македонска полиција и очекује се да ускоро буде организовано његово изручење Македонији, гдје се против њега води поступак под оптужбом за „шпијунажу и одавање државне тајне“.

Подсјећамо да се ради о новинару са којим смо недавно направили интервју у првој емисији „аМНЕзије“, у којем је објаснио токове шверца дуванских производа из Македоније у друге бивше југословенске републике, међу којима и у Црну Гору.

Том приликом, колега Божиновски нам је предао копије документације у електронској форми, која представља доказ о начину извођења шверцерских операција на међудржавном нивоу, међу којима је за нас најинтересантнији дио извјештаја о употреби авиона типа „иљушин“ који су транспортовали дуванске товаре према аеродрому Голубовци, али и копије такозване „црне свеске“, једне од три постојеће свеске тајног књиговодства фирме „Македонија табак“, која биљежи незваничне испоруке дуванских производа.

Документацију нам је уступио намјенски, како би је предали Врховном државном тужиоцу Веселину Вучковићу, као што је он учинио у Србији предавши исту документацију Миљку Радисеављевићу, Специјалном тужиоцу за организовани криминал, код кога је обавио разговор са појашњењима документације и то у три наврата.

„Шпијун“ или опасни свједок

Божиновски је у Црној Гори боравио у пар наврата, посредством службеника црногорске амбасаде у Београду Горана Савића и високог службеника АНБ-а Љубише Мијатовића. У Будви се у пар наврата сусрео са Станком Суботићем Цанетом, Владимиром Бебом Поповићем и њиховим сарадницима, а том приликом му је Станко Суботић отуђио свеску са тајним књиговодством и дио документације, коју је Суботић касније медијски раубовао као „доказ своје невиности“.

Причу о тим сусретима можете чути у „аМНЕзији“, која се налази на страницама нашег портала.

Интересантно је да је 20.октобра, у медијима под директном контролом ДПС-а, покушана дискредитација Зорана Божиновског као потенцијалног свједока против Станка Суботића.

Подсјетимо, „Побједа“ му је тада посветила читаву страницу, писану пером в.д. гл. и одг. уредника Весне Шофранац, а телевизије „Пинк Монтенегро“ је том послу посветила двије трећине информативне емисије „минут два“.

И „Побједа“ и „Пинк“ су се осврнули на његове сумње у званичну верзију смрти страдалог пјевача Тошета Проеског и његову уплетеност у „прање новца“, о чему Божиновски припрема књигу, а портал ИН4С ће у најскорије вријеме објавити видео прилог са чињеницама које је током своје истраге утврдио.

Како је и зашто је Зоран Божиновски ухапшен, у овом тренутку може само да се претпостави. Чињеница је да се он без страха и слободно кретао, упркос македонској потјерници која је била на снази. Такође је чињеница да је он сарађивао са свим истражно-судским органима који су му се обратили, осим са матичним правосуђем, за који је тврдио да је политички инструисано директно од шефа тајне полиције Македоније Саше Миалкова и његовог рођака, предсједника Македоније Николе Груевског, који су иначе чести јунаци његових сторија.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sinoć su u čuvenoj emisiji Bebe Popovića, primitivno-psovačkog karaktera, „minut-dva“, apostrofiran ovaj portal i njegova uloga u pokušaju da se Zoran Božinovski dovede do tužioca. Dakle, to ih najviše boli – mogućnost da se Božinovskom da ozbiljan tretman koji obesmišljava njihovu kampanju da se proglasi šarlatanom, ludim… Međutim, ostaje činjenica da je ovaj hrabri čovjek ipak imao nekoliko susreta sa specijalnim tužiocem u Srbiji. E sad, to neće imati nikakvih posledica u Canetovoj Srbiji, ali ipak ostaje činjenica da je materijal i da su dokazi protiv opskurne ekipe kriminalaca: Caneta, Mila, Bebe… predati negdje dokazi. Doći će vrijeme, pa će i to nekad neko razmotriti.

  • 0
   0

   ja sam na stranu pravde, ali tamo gde sila caruje pravda je sluga. pa ovde ako komentarishem a ne znam ko je u pravu, poshto ne pratim politiku, mozda che i mene hapsiti.( zorana gore dole dobro poznajem i mislim da je veliki, poshten, dobar, pravichan itd.)

 2. 0
  0

  Ipak ima jos svesaka koje su date portalu,a portal se obavezao dace to proslijediti Javnom tuziocu.
  Tako da je hapsenje kontraproduktivno,koliko god djeluje zastrasujuce.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here