Насловна Политика Угљанин: Треба нам честити Србин

Угљанин: Треба нам честити Србин

1
ПОДИЈЕЛИ

Члан Одбора за људска и мањинска права и лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин напустио је седницу тог Одбора и затражио смену председника Мехе Омеровића.

sulejman-ugljanin-1

„Има честитих Срба, сви су честити и часни људи у парламенту и ово што је постављен бошњак за председника одбора је кукавичје јаје, комунистичка подвала“, рекао је Угљанин новинарима после изласка из сале и појаснио да би на тај начин, већински народ преузео одговорност за решавање питања мањина.

Председник Одбора Мехо Омеровић (СДПС) поручио је Угљанину да се председник тог тела не бира на начин на који он то мисли и да за то постоји утврђена процедура уз опаску да није први пут да лидер СДА Санџака „дође, каже шта има и напусти седницу“.

Угљанин је новинарима, као један од разлога због чега тражи Омеровићеву смену, објаснио да није задовољан како је Одбор радио у прошлој години и да ништа није учињено од онога што је тражио комесар за проширење Штефан Филе.

„Он је тражио да ми као скупштина, највише законодавно тело сачинимо предлог мера за решавање мањинских питања, програм са тачним циљевима, роковима, именом извршиоца, средствима која су предвиђена за то и извором средстава“, навео је Угљанин.

Осим тога, како је прокоментарисао, нису прошли ни амандмани мањина на Закон о Националаним саветима националних мањина.

Осим што је незадовољан радом председника Одбора за људска и мањинска права, Угљанин је прокоментарисао и да „бошњаци немају користи од тога сто имају бошњака у влади“.

„Кад кажемо да је тежак положај бошњака, да је незапосленост, кажу, имате бошњака у Влади Србије. Ми никакве користи од тога немамо, треба нам честити Србин који ће да брине о бошњацима“, рекао је Угљанин осврснувши се и на председавање Србије ОЕБС-ом.

„Не може у ОЕБС-у да наш представник говори о људским правима у другим државама, ако је у његовој држави већински народ подметнуо кукавичје јаје мањинама. Ја сам рекао да од данас нећу учествовати у раду док овим одбором председава „квази бошњак“ односно квази по националности припадник мањина“, закључио је он.

Омеровић је Угљанинов излазак из сале и најаву да више неће долазити новинарима прокоментарисао да је то добра за цланове одбора јер „кад год је био присутан, одузимао је време говорећи о стварима које немају везе са Одбором и покушавао да доказује како је он једини богом дат да представља бошњаке“.

„Њему нико ко није члан његове партије није добар представник бошјачког народа, и ви сте чули и видели како он функционише. Дође на седницу, каже што каже, а при том су то углавном паушалне оцене, да не кажем чак и увреде, не сачека да му било ко шта одговори и напусти седницу„, рекао је Омеровић.

Он је истакао и да после изласка Угљанина из сале није хтео да говори о том његовом чину на Одбору јер, како је рекао, непристојно је говорити о неком ко није присутан.

„Када не може он да буде представник или председник Одбора који се бави питањем националних мањина, онда каже, добро је да то буде неко од представника из српског народа јер Мехо Омеровић по њему очигледно, нити је бошњак, нити је човек који се бави питањем људских права, али то је његово право„, оценио је председник Одбора.

Омеровић је констатовао и да је Угљанин овом приликом показао да не познаје ни Пословник, ни законе јер се председници Одбора не бирају на начин како то он мисли и поручио да ће га оставити у његовом незнању.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here