Насловна Друштво Уџбеник за 5. разред: Само су Црногорци народ, остало су националне мањине

Уџбеник за 5. разред: Само су Црногорци народ, остало су националне мањине

39
ПОДИЈЕЛИ

У уџбенику ”Познавање друштва” за пети разред основне школе, чији су аутори Снежана Турковић и Срћан Вукадиновић, у лекцији која говори о народу и држави истиче се да су само Црногорци народ а сви остали националне мањине.

Не само да је лекција сасвим дискриминаторска према становницима Црне Горе већ је језик потпуно неприлагођен узрасту, неразумљив, такав да се дјеца приморавају да уче напамет дефиниције енциклопедијског карактера. Текст је нелекторисан и вулгаризован.

Сувопарне дефиниције, напрегнуте стручном лексиком, можда одговарају скрипти социологије за ниво факултета, али никако уџбенику за пети разред основне школе.

5 razred udžbenik

Међутим, чаки и под условом да је разумљиво, садржај онога што је дјеци представљено је још проблематичније.

„Народ је заједница људи који имају исто етничко поријекло а између којих не постоје чвршће везе (културне, економске, друштвене, политичке),“ каже се у дефиницији.

Нација са друге стране је заједница људи који живе на истој територији, држави, а њена обиљежја су језик, заједничка историјска прошлост, етничко поријекло, заједничка култура, а битно обиљежје представља и економска међузависност њених чланова.

„У савременом друштву најбитнији елемент за припадност нацији је национална свијест,“ наводи се у уџбенику. Тиме се акценат ставља на фриволност упркос историјским фактима и подстиче наводни аргумент да је припадност нацији нешто што се у савременом друштву може одабрати слободном вољом, а не произилази из научно-историјских чињеница.

3
Реченица изнад графикона: У Црној Гори, поред Црногораца живе мањински народи и националне заједнице. Тј. само су Црногорци народ.

Посебно је упадљив ”детаљ” дат испод графикона о статистици националне припадности у Црној Гори. Каже се:

”У Црној Гори, поред Црногораца живе мањински народи и националне заједнице.”, а што директно упућује на то да су само Црногорци народ, док су све остало мањински народи и националне заједнице.

Такође, у уџбенику се истиче да припадници мањинских народа и других националних мањина имају не само иста права са Црногорцима него и своја посебна права чија је сврха очување националног идентитета.

Но, ако „идентитет значи да је то оно како човјек себе разумије“ (дефиниција из лекције) онда се однос који држава има према ћирилици и српском језику може разумјети као насилна асимилација и покушај уништења идентитета једног народа кроз школски систем (народа у нормалном смислу ријечи, не овог из дефиниције).

Како тек схватити шта је етничка група, кад је дефиниција срочена путем дисквалификације: „није ни национална мањина али није ни нација“.

Љуан није припадник народа, већ етничке групе, наводи се у примјеру. Он је Ром. Међутим, он има исте карактеристике као и нација: свој језик, културу и историју. А затим се за примјер наводи груба генерализација: „волим како слави Ђурђевдан“.

5 razred knjiga

Постаје на крају проблематично и ко је Црногорац: Амела, према примјеру то није, јер је Муслиманка, а није ни Љуан јер је припадник етничке групе. То нису ни Срби. Сви они су само становници становници Црне Горе.

Али, ко су онда Црногорци? Ако се руководимо дефиницијом, они као народ, и то једини у Црној Гори, немају међусобно чврсте друштвене и историјске везе, већ само исто етничко поријекло. То би значило да, с обзиром на нашу друштвену збиљу, у истој породици имамо браћу, сестре и њихове родитеље који немају заједничко етничко поријекло, јер једни припадају ”народу” а други неким ”националним мањинама”. 

На крају, овакав резултат у уџбенику за 5. основне је извјесно ствар, не само незнања, већ и потпуног одсуства пристојности и укуса.

39 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Ма људи ово је вјероватно погрешна информација. Ово ми личи да је из збирке монтенегринских вицева. Све за шта се они “мукотрпно и озбиљно“ потруде да смисле испада толико смијешно да као да им је намјера да нас слатко насмију. Не, не, не може ово бити никако озбиљно!

 1. 0
  0

  SRBI su nacionalna manjina sa 32 % a ima ih mnogo vise ( jer ako 63 % govori srpski jezik ) . Dje si sad Vuksanovicu , oces li jos uzet eura na racun srpske manjine . Vucic se ziv ne cuje , sto bi se Milu zamjerao . A 1906god. preko 90% SRBA u tadasnjoj Crnoj Gori . Dje se izgubi ovoliki procenat ?

  • 0
   0

   Геноцидом. Прво су побили нејач у Похари Куча. Па у организованом злочину од стране Ватикана са Балдаћијем на челу и крвавим лирама, побили на стотине знаменитих Срба, омладине, скупштинара велике Подгоричке скупштине. У Лијевим скретањима је на звјерски начин убијено више од 20.000 најбољих Срба разне доби. На мученичком путу до Словеније убијено је од 25.000 до 28.000 припадника Војске у отаџбини и њихових породица. На Голом Отоку је убијено више стотина мученика и више хиљада је прошло голготу. Резолуција ИБ је и даље на снази, а од Црне Горе је је направљен Голи Оток. Ово су узроци, а последице видимо на сваком кораку.
   Када се звјерски убије више од 50.000 најбољих, нормално је од шљама и ванбрачне дјеце Моше, Ђида, италијанских окупаторских војника добије вјештачка нација, језик, назови црква. Ми смо национална мањина по идеји дукљана и црногорских усташа, чији су преци гинули за крст часни и слободу златну, за Црну Гору, никада за усташлук, антисрпство и русофобију. Мојих је 19 рођака било на Мојковцу, 17 најближих на Вучјем Долу. Њихови су вјероватно за Турцима трчкарали, са италијанским фашистима јели макароне и ширили ноге.
   Неће моћи усташе и фашисти, слуге запада, Ватикана и Загреба. Морате нам вратити отето:
   – српски службени
   – школовање на српском
   – процентуална заступљеност у органима државне управе
   – један ТВ канал
   – застава и химна
   – грб …
   Сваком своје и што прије да се разиђемо. Наш је корпус: православни Срби, Срби муслимани и католици, Југословени, Црногорци и сви остали који се осјећају Србима и да им је матерњи српски језик

  • 0
   0

   Narod koji je stvorio ovu Zemlju su Crnogorci I CG je njihova maticna drzava.
   Uz Crnogorce, u Drzavi Crnoj Gori zive I pripadnici drugih naroda koji imaju potpuno ista prava, po svim osnovama, kao I drzavotvorni narod, Crnogorci. Pripadnici drugih naroda koji zive u CG imaju svoje maticne drzave.
   Postoji sloj neznavenog, inatnog, interesnog… domicilnog crnogorskog gradjanstva koji bjezi od svojih crnogorskih korijena kao djavo od krsta. Za njih je nadlezan Amfilohije.

   • 0
    0

    АНОНИМУСЕНКО А ШТА ЋЕ МО СА ОНИМ ЦРНОГОРЦИМА КОИ НИЈЕСУ ГЛАСАЛИ ЗА НЕОВИСНУ ДРЖАВУ МОНТЕНЕГРИНА ИЛИ ШТА ЋЕ МО СА ОНИМ БОШЊАЦИМА

    ЗА ОСТАЛЕ ЗНАМО ШТО СУ ГЛАСАЛИ
    ЈЕР ПРЕТЕНДУЈУ НА ВЕЛИКУ АЉБАНИЈУ И КРВАТСКУ

     • 0
      0

      ГОЛУБИ ГУЧУ СВОЈУ ПЈЕСМЕ А ПАШЧАД ЛАЈУ НО ИМ ЈЕ ЛАВЕЖ СВЕ ТАЊИ И ТАЊИ

   • 0
    0

    Crna Gora pripada Srbima koji žive u Crnoj Gori , sve Drugo je Falcifikat koji potura Vatikan sa Slugama i ljigama domaćim ! MI SE NE PRODAJEMO ZA NOVAC , ZNA SE KO TO RADI !

   • 0
    0

    Da se ne varamo druze, nato vam je stvorio „drzavu“ svojom vojnom i ekonomskom agresijom. Za neovisnu su glasali samo muskimani, albanci i nekrsteni srpski otpadnici kao sto ste ti, milo i ranko. Ipak ni to vam nije bilo dovoljno za pobjedu pa ste morali da pokradete jefejendum.

 2. 0
  0

  Ko ovo smatra za ozbiljno sta pise u udzbenicima koje pisu sluge rezima.Moja djeca znaju da su srbi a to sto pise u novim milogorskim knjigama mogu macku o rep objesiti.

 3. 0
  0

  Neka ovdašnji šovinisti navedu primjer države u svijetu gdje „većinski narod“ čini 43% populacije, dok svi ostali narodi čine 57%! Naravno, nema takvog primjera!

 4. 0
  0

  … Baš me dobro nasmijalo, ovo udžbenika neovisne ustaške države Montenegro!
  Čak ni ta kukavna đeca ne vjeruju u to što uče!
  Ni oni koji su udžbenik pisali … Ni oni koji su ih u to upregli … Ni sam Nečastivi iz Katunske … Ni on!
  Niko!!!
  Lude li države, jadi ga znali!
  … I nije da je samo smiješno, još je poviše i tužno!
  … Srpska Sparta! ????

 5. 0
  0

  Муслимани? Тај народ још постоји? Шта мисле Бошњаци о Муслиманима из уџбеника? А о томе што су многи Муслимани Црногорци?

  Црногорци који говоре српским (дакле, немају заједнички језик с Црногорцима који говоре црногорским, премда тим језиком нико и не говори, само се поједини претварају) ? Срби који славе Ђурђевдан, исто као и Роми? Срби и Црногорци који заједно славе Светог Николу и иду у исте цркве.

  Потпуна збрка…

  Ја да ме питате који је ту народ већински, а који мањина, не бих знао да вам кажем:)

  Али, ако уџбеник каже…

 6. 0
  0

  Ja bogumi, Dujoviću, znam!
  Kao i što i svaki zna, kao što i vi znate … Kao što i oni znaju, baš oni koji Srbi, nijesu … Svi oni Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci!!!
  Znaju!
  … A da im pomoglo, nije!?
  Znaju, a kao da ne znaju!

 7. 0
  0

  Сви смо ми Срби.Лако је кад дођемо на власт да промјенимо буквар а самим тим у устав Србе уведемо као конститутивни народ.

 8. 0
  0

  Nama je Ustav naša srpska prošlost!
  Neizbrisiva! … Izviše svakog ustaškog, novocrnogorskog tzv. ustava!
  I nemamo razloga da Srbe u srpskoj Crnoj Gori uvodimo u Ustav!?
  Srbi su tamo, u tom jedinom pravom Ustavu srpske Crne Gore, ODUVJEK!!!
  Mi ćemo samo da ukinemo lažni ustaški tzv. ustav!
  Još i lažne nacije …
  … Pozdrav za braću Komite.

 9. 0
  0

  Мени више одговара да сам национална мањина него да ме као припадника старог народа доведу у исти кош са Ђидовим испрдком из дневне штампе. Нема већег понижења него кад кажу како су Срби и црногорци народи, па још братски.

 10. 0
  0

  Najviše me nerviraju ovi anonimusi koji meni ili ostalim Srbima spočitavaju da smo mi Srbi samo iz inata.
  Zamislite moji roditelji me krstili u srpskoj crkvi u vrijeme najjačeg komunizma,djeda mi streljali partizani,pradjed poginuo u srpskoj vojsci boreći se protiv Austro-ugara,preci se tukli protiv Turaka braneći srpski manastir i sada dođe prodana duša i iz čista mira izjavi da smo mi Srbi iz inata,kao da nije on sve prodao i izdao,kao da nije on pozvao zlotvora koji je koliko juče i njega zasipao uranijumom,da mu bude gospodar i da mu služi do groba.
  Jadan li je Montenegro sa vama takvima kakvi jeste,Srbi za razliku od vas imaju u Crnoj Gori i ime i prezime i ne moraju se kriti a,i zašto bi kad su je stvorili.
  Nema tu inata,ima samo istorije!

  • 0
   0

   Ко Вам то спочитава? На интернету или Вам то раде и уживо? Читам ове чланке и неке коментаре и не могу да верујем шта читам. Немам контакте ни са ким у Црној Гори па немам информације из прве руке о томе шта се тамо дешава Србима. Може да ми одговори било ко. Да ли је ова манија присутна само у медијима или се дешава у свакодневном животу? И у каквим размерама? Да ли се Црногорци макар приватно буне против ових будалаштина? Разумем да не могу јавно да говоре, али ме занима да ли је ово само понашање ботова или је захватило већину људи?

 11. 0
  0

  Ђикане, Сибине, брате… Окани се синко троловања јер зло добра донијети неће. Схвати већ једном раго да смо ми овдашњи Срби само Срби, да нисмо Црногорци нити Срби из ЦГ, да нам је матична земља Србија, да нећемо више гласати за уставотворни ДФ.

 12. 0
  0

  Sikter pogani! Ne kači mi se!
  Kako me je takvih kao ti pun …
  Baš mene zabolje i ko si i što si, ako i sam to znaš!??
  I ko te ćera u Srbina iz Crne Gore, Crnogorca, bravu!??
  Blejiš ođe i smrdiš, Bogu i ljudima si dosmrđeo!
  ODBI!!!

 13. 0
  0

  Hahahaha, pa moraju ovako. ? Ne smiju dozvoliti (zato šteluju) da im montenegro ima više Srba od montenegrina. Kakva bi to bila država montenegro sa većinskim srpskim stanovništvom, zato je na djelu anti-srpstvo.

 14. 0
  0

  I što biste vi , da se udžbenici prilagođavaju vama koji se od popisa do popisa različito nacionalno pišete ?
  Pa i vi ste do skoro bili crnogorci i nijeste bili manjina , pa ste promjenili naciju i sad ste manjina !
  Sami ste to odabrali .

 15. 0
  0

  Најо, нико ти не одговори колико ја виђу, па ево ја ћу, ко сестри Српкињи, мада ми тешко пада куцкање. У кратко. Анти српска Хистерија постоји, и на њој се ради да се шири. У свакодневном животу. Е сад, тих хистеричних Анти Срба нема много,( а ни мало) и не може се то тек тако продават народу, како год да се декларишу национално, не желе људи да мрзе Србе без разлога. А што се тиче културе, традиције, језика, писма, и историје, то се тумбе изврће и затире на очиглед свих! Ту смо доњи. Као и у броју запослених на било којој функцији, и ту смо доњи тотално. Али, Срби смо ми, и бог помаже ако има коме. Но ви Гледајте да тог масона, и блиског друга ових ође мичете.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here