Насловна Мозаик Удружење књижевника ЦГ додјелио је признање „Немањин жиг“ Књижевној задрузи Српског националног...

Удружење књижевника ЦГ додјелио је признање „Немањин жиг“ Књижевној задрузи Српског националног савјета

5
ПОДИЈЕЛИ

Управни одбор Удружења књижевника Црне Горе, поводом 70 година од оснивања Удружења књижевника Црне Горе, додјелио је специјално признање „НЕМАЊИН ЖИГ“ Књижевној задрузи Српског националног савјета, за изузетан допринос афирмацији српске књижевности у Црној Гори.

Цијела 2016. година је била у знаку обиљежавања великих датума наше културе: седамдесет година постојања УКЦГ и часописа „Стварање“. Озбиљне државе и народи се поносе трајањем и резултатима таквих културних институција. Нажалост, у савременој Црној Гори то није случај. Штавише, власт је учинила све, како би УКЦГ и „Стварање“ били избрисани са наше културне мапе. У таквим условима српски писци у Црној Гори су принуђени да се боре за голи опстанак. Државне институције (на челу с Министарством културе) за њих су биле и остале недоступне“, казао је Новица Ђурић предсједник УКЦГ.

Он је подсјетио да је прије десет година покренута издавачка дјелатност у оквиру Српског народног вијећа, под називом Књижевна задруга.

У вријеме прогона српског језика и ћирилице, српске књижевности и Срба у Црној Гори, та издавачка кућа је широм отворила своја врата за писце, који су дискриминисани од стране национално искључивог, антисрпског режима у Црној Гори. Током протекле деценије Књижевна задруга Српског националног савјета објавила је преко сто књига писаца, чланова Удружења књижевника Црне Горе. Уз афирмацију наше савремене литературе Књижевна задруга је у више од 200 штампаних књига (из различитих области) вршила и врши изузетну националну мисију, која има за циљ очување српског језика и ћириличног писма, као темеља српског идентитета“, истиче Ђурић додајући да имајући у виду тако крупна постигнућа Књижевне задруге Српског националног савјета, Удружење књижевника Црне Горе, у знак захвалности, Књижевној задрузи додијелило је „НЕМАЊИН ЖИГ“.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Уз сво поштовање ни Управни одбор чији сам члан, нити Удружење књижевника Црне Горе као цјелина НЕМАЈУ МОЈУ ПОДРШКУ ЗА ВЕЗИВАЊЕ ИЛИ СВРСТАВАЊЕ УЗ БИЛО КОЈУ ПОЛИТИЧКУ, ПАРАПОЛИТИЧКУ ИЛИ СТРАНАЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ!
  Удружње књижевника Црне Горе мора да дјелује дјелује као самостална и независна институција; разумијевање и помоћ добронамјерних друштвених чинилаца се подразумијева те је тако далеко конзистентнији био предлог да се КЗ Српског националног савјета у датом тренутку предложи за „13-јулску награду“, будући да дјелује у систему државних институција.
  Књиге које су објављене у издању Књижевне задруге су успјех и награда по себи… или је, можда, било правилније да се средства додијеле по ДПС-методу помоћи материјално или духовно посрнулим послушницима.
  Право је сваког писца да мисли слободно, а обавеза да поштује Статут и Програм Удружења, наравно и прије свега ЗАКОНОПРАВИЛО које су нам у насљеђе оставили ЊЕГОШ, МАРКО МИЉАНОВ И СТЕФАН МИТРОВ ЉУБИША – СВЕТО ТРОЈСТВО КЊИЖЕВНЕ ЦРНЕ ГОРЕ!
  Схвата ли Црна Гора, да су то њени темељи и да Удружење књижевника Црне Горе, које ова држава нехумано игнорише, управо чува и јача темеље њенога Бића, који су, свједоци смо ових дана, и те како нападнути и угрожени???!!!

 2. 0
  0

  Људи моји – зашто жиг, зашто не ПЕЧАТ? Конотација ”жигосати” је увек изразито негативна…

  • 0
   0

   Као да је неко хтио да изазове пошалицу да се српска говеда жигошу Немањиним жигом! Будалаши!

 3. 0
  0

  Поштовани, апели да се консултују језички стручњаци по питању појма ЖИГ ( као ни остале контраверзе у овом случају) нијесу имали никаквог одјека – „жиг срама“, „жиг патње“, „жиг кајања“, „жиг подаништва“ – Домановићева „Данга“ …
  Није могуће да се пронађе, рецимо – „жиг доброте“, или сл. у позитивној конотацији савременог језичког поимања…не…не иде… Сачувај, помилуј, Господе!

 4. 0
  0

  Još nijesam čuo da se žigom pečate ljudske vrijednosti!?
  … Pečat, PEČAT, ljubavi, znanja, poštenja, dobrote, bratstva, razumjevanja …

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here