Насловна Друштво Удружење „Цар Лазар“ уручило донацију српској дјеци на Космету

Удружење „Цар Лазар“ уручило донацију српској дјеци на Космету

0
ПОДИЈЕЛИ

 „Народ Црне Горе признао те није, ој Косово, срце Србије“. Овај популарни поклич и транспарент навијача на спортским надметањима у Црној Гори могао би да послужи као наручен за мото мисије тек основаног Удружења „Цар Лазар“ са сједиштем у Котору.           

Udruzenje Car Lazar s bracom Vulicevic na Kosmetu 3

Наиме, по други пут за кратко вријеме,  активисти Удружења „Цар Лазар“ са сједиштем у Котору,  организовали су поклоничко путовање  на Косову и Метохији и обрадовали недавно дјецу из српских породица  у покрајини.  Путовање је организовано у оквиру акције „За дјечји осмијех на КиМ“ која траје од новембра мјесеца прошле године. Овог пута у средишту пажње чланова и пријатеља Удружења „Цар Лазар“ била је породица Вулићевић из Лепосавића која живи у изузетно тешким и нехуманим условима.

Поклонима у виду гардеробе, школске опреме и прехрамбених намирница, обрадована  су браћа Спиридон, Петар и Сретко Вулићевић – ученици школе за дјецу ометену у развоју „Косовски божур” у Косовској Митровици. Средства за реализацију акције прикупљена су од улазница са хуманитарног концерта недавно одржаног крајем јануара у подгоричком ресторану „Оџаклија“.

udruzenje car lazar kotor u Peckoj patrijarsiji

 У исто вријеме, хуманисти из Црне Горе донацију у виду играчака уручили су и дечјим вртићима „Даница Јарамаз“ у Косовској Митровици и „Лане“ у Звечану. Нијесу изостале ријечи искрене захвалности васпитача и управа ових образовних установа на северу Космета, а посебно је, кажу организатори акције, било дирљиво у дому породице Вулићевић.

Осим средставима прикупљеним на хуманитарном концерту акција је реализована и доприносом Драгане Цмиљанић из Херцег Новог која је помоћ сакупљала на територији свог града – каже Првослав Средојевић из „Цара Лазара“.

„У име удружења желим да се јавно захвалим госпођици Цмиљанић на несебичној помоћи. Невјероватно је задовољство када постанете свјесни да сте несебично помогли некоме коме је помоћ заиста  потребна. Осмјеси тројице дјечака су највећа награда за труд и несебичност која је уложена да би ова акција успјела“ – истиче Средојевић.

udruzenje car lazar kotor u decanima

По његовим ријечима,  задовољство дјеце, родитеља и васпитача  на Космету било је тим веће јер су поклони стигли из Црне Горе, гдје, како су се увјерили, и даље има оних који мисле о Србима на Космету и солидарни су са њима.

Током боравка на Космету, активисти „Цара Лазара“ обишли су Пећку патријаршију, манастир Бањска, и Високе Дечане гдје су присуствовали и јутарњој литургији.

И тамо су, вели Средојевић за „Дан“,  наишли на изузетан пријем.

„Настојатељи и монаси  древних српских светиња  били  су веома  љубазни. Упознали су поклонике путовања  са историјатима ових посебно важних православних  храмова и са благом које они представљају за наш народ и цркву у цјелини“ – додаје Средојевић.

Prvoslav Sredojevic Car Lazar udruzenje

 Он подвлачи како оваквим путовањима и акцијама, те успостављањем сарадње са српским институцијама у јужној покрајини државе Србије „Цар Лазар“ жели да подсјети на огроман значај који Космет има за Црну Гору, али и да унаприједи однос народа Црне Горе са својим сународницима на том простору који је од 1999.године под протекторатом Уједињених нација.

„Веза Црне Горе са Косовом и Метохијом је нераскидива, колико год се актуелна власт у Подгорици трудила да је избрише, односно успостави неке нове, вјештачке и неодрживе везе са привременим и лажним институцијама у Приштини, које протјерују и сатанизују наше сународнике, и уништавају наше историјско, културно и духовно благо“ – поручује Првослав Средојевић, најављујући нове сличне акције „Цара Лазара“ за Србе на Космету.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here